Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Condiții „nedemne” pentru militarii francezi de la Cincu: „Mi-e foame, mi-e frig, mi-e somn”

Autoritățile de la Paris investighează condițiile în care sunt cazați soldații francezi din baza NATO de la Cincu din județul Brașov în urma unui articol de presă.

Mediapart, o publicație franceză, a citat mărturii ale militarilor care se plâng de condițiile nedemne de la baza din România. Batalionul francez dislocat în România se află la conducerea grupului de luptă NATO creat în țara noastră.

Soldații francezi trăiesc în condiții precare

O investigație publicată de Mediapart scoate la iveală condițiile precare în care trăiesc soldații francezi din tabăra de la Cincu, operaționalizată din luna mai. Cei peste 700 de soldați s-au plâns rudelor de mâncare insuficientă, de spații murdare, lipsa încălzirii, condiții considerate nedemne.

Atunci când se întrerupe curentul, soldații mănâncă la lumina telefoanelor mobile. Soldații francezi se tem de ce va urma pe măsură ce se apropie iarna și temperaturile vor scădea.

Mi-e foame, mi-e frig, mi-e somn.

-militar francez de la Cincu, potrivit Mediapart.

Un număr de 450 de soldați sunt cazați în containere, iar restul în corturi colective, care nu sunt tot timpul încălzite. Militarii au la dispoziție cinci toalete, 16 dușuri și o singură mașină de spălat.

„Acolo, nu speriem pe nimeni, doar stârnim milă. Armata franceză nu are nimic glorios atunci când o vedem la Cincu, cu picioarele în noroi, cu burta goală, cu cearcăne până la bărbie, încercând să sperie Rusia, cu mijloace defectuoase, camioane blocate în ... și tancuri care au dificultăţi în a traversa trecătorile din Carpați”, este mărturia unui militar francez de la Cincu, potrivit Mediapart.

Condițiile sunt responsabilitatea Franței

În urma articolului, a fost sesizată comisia de apărare a Adunării Naționale din Franța, iar statul major francez a admis că există mai multe probleme, dar că este normal să fie condiții „rustice” la începutul unei operațiuni și asigură că acest lucru s-a îmbunătățit și se va îmbunătăți în continuare.

Într-o reacție oficială, Ministerul Apărării Naționale a transmis că Grupul Colectiv de Luptă de la Cincu este operaționalizat pe teritoriul României de Franța, ca națiune-cadru. Responsabilitățile privind camparea, hrănirea efectivelor și asigurarea serviciilor conexe au fost asumate integral de partea franceză. Iar partea română a pus la dispoziție toate elementele solicitate.

România a răspuns tuturor solicitărilor

„Conform procedurilor aliate, responsabilitățile privind camparea, hrănirea efectivelor și asigurarea serviciilor conexe (alimentare cu apă, energie, gestionarea deșeurilor etc) în locația din Cincu, au fost asumate integral de partea franceză.

În calitate de națiune-gazdă, partea română a pus la dispoziție toate elementele solicitate până în prezent de reprezentanții armatei franceze și ai celorlalte contingente aliate și va acționa cu promptitudine și pe viitor pentru a oferi asistență și sprijin, conform solicitărilor”, potrivit MApN.

Ministrul forțelor armate franceze, Sébastien Lecornu a vizitat la începutul lunii noiembrie baza militară de la Cincu, din județul Brașov, iar luna trecută, premierul olandez Mark Rutte a făcut o vizită oficială împreună cu premierul Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis.

NATO a constituit grupuri de luptă pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare în contextul războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE