Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Baza militară de la Cincu, inaugurată. Franța va trimite mai mulți soldați în România

Baza militară NATO de la Cincu a fost inaugurată. A fost construită de francezi și găzduiește primul grup de luptă al Alianței din țara noastră. În prezent, la baza de la Cincu sunt peste 600 de militari francezi, iar ministrul francez al Apărării a anunțat că numărul acestora va crește. Alți 200 au fost dislocați la Capul Midia acolo unde este instalat sistemul antirachetă Mamba.

Constituirea grupului de luptă al NATO în România a început în luna mai ca urmare a războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Baza de la Cincu, gata la primăvară

Lucrările sunt încă în desfășurare și sunt estimate să se termine în primăvara anului viitor.

„Cred că este foarte importantă pentru că, lucrând împreună, realizând obiective comune, este foarte important să arătăm eforturile de apărare colectivă ale NATO prin prezența noastră aici și, în acest fel, să dăm un semnal puternic Rusiei că suntem pregătiți să apărăm alianța NATO”, a spus Maior Wouter.

„Noi ajutăm cu ridicarea containerelor de aici, iar specialitatea noastră alături de compania franceză și cea olandeză este de a realiza acest complex pentru aproximativ 1000 de persoane, astfel că aceasta este principala noastră contribuție la această misiune. Pentru mine este prima dată când lucrez cu românii iar până acum, colegii pe care i-am întâlnit mi-au devenit prieteni deja, așa că ceea ce apreciez este că toată lumea are o abordare pragmatică și încercăm să facem lucrurile să funcționeze”, a menționat Comandantul Koenraad.

„Suntem foarte fericiți că ne aflăm aici. Zona de instrucție Cincu este o oportunitate importantă pentru noi de a ne antrena și de a pune în practică procedurile reciproce de comandă cu armata română și cu aliații noștri din NATO”, a spus Captain Marc, comandantul secund al escadrilei MBT.

Primul grup de luptă NATO din România

Franța va continua să trimită militari la Cincu acolo unde cantonat primul grup de luptă NATO de pe teritoriul României.

„În curând, vor fi o mie de soldați prezenți pe lângă partenerii din Belgia și Olanda. Am semnat cu predecesorul dumneavoastră, în iunie, o scrisoare de intenție pentru submarinele scorpene și alte angajamente au fost stabilite în ceea ce privește corvetele”, a declarat Sébastien Lecornu, ministrul francez al Apărării.

„În cadrul parteneriatului nostru strategic există perspective pentru o colaborare mai strânsă în vederea coopeprării industriale militare romano-franceze. O atenție aparte va fi pe planul instruirii, a învățământului și pe planul medicinei militare”, a precizat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării.

Militarii străini detaşaţi la Cincu au început deja exerciţiile împreună cu cei românii.

Baza militară NATO de la Cincu va putea găzdui aproximativ 1.000 de militari. În prezent, în țara noastră sunt peste 5.000 de militari ai Alianţei Nord-Atlantice, majoritatea fiind dislocați la baza Mihail Kogălniceanu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE