Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul francez al Apărării, la baza NATO din Cincu. A fost inaugurat sediul grupului de luptă

Ministrul forţelor armate franceze, Sébastien Lecornu, alături de ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, au inaugurat joi, la Cincu, sediul Collective Defence Battle Group (CDBG), a anunţat MApN.

În cursul dimineţii, oficialii român şi francez au vizitat facilităţile Centrului Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, acesta fiind unul dintre punctele aflate în programul vizitei pe care ministrul forţelor armate franceze o efectuează în România.

Momentul inaugurării sediului CDBG a fost marcat prin dezvelirea unei plăci onorifice.

La propunerea Franţei de a prelua rolul de naţiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează, în prezent, Collective Defence Battle Group (CDBG) pe teritoriul naţional integrând, rotaţional, efective ale Belgiei şi Ţărilor de Jos.

Grupul de Luptă al NATO din România a fost constituit începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO dislocate în ţara noastră. 

Cum va arăta „orașul” NATO din România

NATO devine mai puternică pe flancul estic. Noua bază militară a NATO, aflată în inima României, la Cincu, este aproape gata. Aici funcționează deja primul grup de luptă al Alianței de pe teritoriul țării noastre, condus de Franța.

În scurt timp, numărul trupelor va fi dublat. Odată ce infrastructura va permite, batalionul va fi și mai puternic, pentru că aici va fi dislocat și armament greu. Din unitate fac parte militari francezi și olandezi cu un nivel foarte ridicat de reacție.

Cei 400 de militari francezi care fac parte din grupul de luptă se antrenează aproape zilnic în poligonul de la Cincu.

Situat în centrul țării, poligonul de la Cincu, județul Brașov este spațiul perfect pentru a simula cele mai ample scenarii. Militarii se antrenează inclusiv pentru lupta în mediul urban.

Militarii francezi au fost trimiși de urgență în România, imediat după invazia Ucrainei de către Rusia

Militarii francezi au fost trimiși de urgență în România, imediat după invazia Ucrainei de către Rusia în 24 februarie. Lor li s-au alăturat și militari olandezi. La acest moment, batalionul cantonat la Cincu reprezintă cea mai importantă unitate sub comanda NATO din România.

Maior Jacobs, comandantul militarilor olandezi„Am început cu un exercițiu în comun cu partea franceză, ne-am înțeles din prima, împărtășim aceeași culoare a beretelor, aceeași mentalitate, după o săptămână ne-am integrat și suntem acum complet operaționali.”

Prezența grupului de luptă NATO în România are rol de descurajare, însă militarii străini sunt pregătiți de orice: în timpul exercițiului militar ei au simulat un atac asupra unei clădiri în care s-ar afla inamici. De la distanță, primesc informații esențiale.

Într-o situație reală, militarii au radare care pot detecta ținte la o distanță de 20 de kilometri.

Militar francez„Suntem instruiți să vorbim engleză. Limba nu mai este o dificultate, a fost la început, până ne-am cunoscut cu toții, dar acum a fost depășită și ne concentrăm pe ce avem de făcut.”

Războiul din Ucraina a determinat NATO să activeze pentru prima dată în istorie Forța de Reacție Rapidă

Războiul din Ucraina a determinat NATO să activeze pentru prima dată în istorie Forța de Reacție Rapidă. A fost dublat numărul grupurilor de luptă: sunt patru noi batalioane multinaționale trimise în sudul flancului estic, mai precis în Slovacia, Ungaria, Bulgaria și în România, unitate aflată sub comanda Franței.

Colonel Christopher Degand, comandantul Grupului de Luptă NATO în România„Ne antrenăm foarte bine împreună cu militarii români, procedurile tactice sunt similare. Sunt foarte receptivi, aici putem atinge un nivel înalt de de pregătire, pentru că avem toate avantajele unei bune pregătiri, beneficiem de facilități de nivel înalt.”

La Cincu sunt și peste 60 de geniști belgieni. Ei ajută la ridicarea noii baze NATO, estimată să fie gata la 1 noiembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE