Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum va arăta „orașul” NATO din România. Noua bază militară de la Cincu este aproape gata

NATO devine mai puternică pe flancul estic. Noua bază militară a NATO, aflată în inima României, la Cincu, este aproape gata. Aici funcționează deja primul grup de luptă al Alianței de pe teritoriul țării noastre, condus de Franța.

În scurt timp, numărul trupelor va fi dublat. Odată ce infrastructura va permite, batalionul va fi și mai puternic, pentru că aici va fi dislocat și armament greu. Din unitate fac parte militari francezi și olandezi cu un nivel foarte ridicat de reacție.

Cei 400 de militari francezi care fac parte din grupul de luptă se antrenează aproape zilnic în poligonul de la Cincu.

Situat în centrul țării, poligonul de la Cincu, județul Brașov este spațiul perfect pentru a simula cele mai ample scenarii. Militarii se antrenează inclusiv pentru lupta în mediul urban.

Militarii francezi au fost trimiși de urgență în România, imediat după invazia Ucrainei de către Rusia

Militarii francezi au fost trimiși de urgență în România, imediat după invazia Ucrainei de către Rusia în 24 februarie. Lor li s-au alăturat și militari olandezi. La acest moment, batalionul cantonat la Cincu reprezintă cea mai importantă unitate sub comanda NATO din România.

Maior Jacobs, comandantul militarilor olandezi: „Am început cu un exercițu în comun cu partea franceză, ne-am înțeles din prima, împărtășim aceeași culoare a beretelor, aceeași mentalitate, după o săptămână ne-am integrat și suntem acum complet operaționali.”

Prezența grupului de luptă NATO în România are rol de descurajare, însă militarii străini sunt pregătiți de orice: în timpul exercițiului militar ei au simulat un atac asupra unei clădiri în care s-ar afla inamici. De la distanță, primesc informații esențiale.

Într-o situație reală, militarii au radare care pot detecta ținte la o distanță de 20 de kilometri.

Militar francez: „Suntem instruiți să vorbim engleză. Limba nu mai este o dificultate, a fost la început până ne-am cunoscut cu toții, dar acum a fost depășită și ne concentrăm pe ce avem de făcut.”

Războiul din Ucraina a determinat NATO să activeze pentru prima dată în istorie Forța de Reacție Rapidă

Războiul din Ucraina a determinat NATO să activeze pentru prima dată în istorie Forța de Reacție Rapidă. A fost dublat numărul grupurilor de luptă: sunt patru noi batalioane multinaționale trimise în sudul flancului estic, mai precis în Slovacia, Ungaria, Bulgaria și în România, unitate aflată sub comanda Franței.

Colonel Christopher Degand, comandantul Grupului de Luptă NATO în România: „Ne antrenăm foarte bine împreună cu militarii români, procedurile tactice sunt similare. Sunt foarte receptivi, aici putem atinge un nivel înalt de de pregătire, pentru că avem toate avantajele unei bune pregătiri, beneficiem de facilități de nivel înalt.”

La Cincu sunt și peste 60 de geniști belgieni. Ei ajută la ridicarea noii baze NATO, estimată să fie gata la 1 noiembrie.

Pregătirile sunt pe ultima sută de metri în viitorul „oraș” NATO

Infrastructura poate fi dezvoltată, având în vedere intenția NATO de a ridica grupul de luptă la nivel de brigadă. Batalionul dislocat din Franța este considerat „vârf de lance” al Forțelor cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al Alianței (VJTF), adică trupe care pot fi dislocate în cel mult 48 de ore.

Francezii au dislocat la Capul Midia și un sistem modern de apărare antiaeriană, denumit MAMBA, conceput pentru a intercepta și distruge orice rachetă, dronă sau avioane de luptă care intră neautorizat în spațiul aerian românesc. La ora actuală, pe teritoriul României mai există un grup de luptă cantonat la baza Mihail Kogălniceanu, dar care se află sub comanda Armatei SUA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE