Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tot mai multe trupe NATO în România. Peste 5.500 de militari străini, cantonați la noi în țară

Din ce în ce mai multe trupe NATO în România. Peste 5.500 de militari străini se află la ora actuală în România. Peste 2.000 au ajuns doar în ultima lună, după ce în cadrul summitului NATO de la Madrid s-a decis întărirea flancului estic. Numărul lor este în dinamică. Cei mai mulți străini sunt din Statele Unite, urmați apoi de Franța.

Cei mai mulți militari străini se află cantonați la Baza Militară Mihai Kogălniceanu

Cei mai mulți militari străini se află cantonați la Baza Militară Mihai Kogălniceanu. Au ajuns luna trecută peste 2.400 de militari de la Divizia 101 Aeropurtată, pentru prima dată în Europa, cu desfășurare de drapel, de după Al Doilea Război Mondial.

Aici s-a format un grup de luptă sub comanda americanilor, imediat după război, când au ajuns în țară peste 1.000 de militari. Tot la Kogălniceanu sunt acum și militari canadieni, 170, și fac misiuni de Poliție Aeriană. Ei au înlocuit militarii din Marea Britanie și Italia.

În premieră, în România s-a constituit primul grup de luptă sub comanda NATO

În premieră, în România s-a constituit primul grup de luptă sub comanda NATO, dar condus de națiunea franceză, la Cincu. Sunt 800 de francezi, dar și 200 de olandezi, care vin prin rotație în România. Sunt și 50 de ingineri geniști, care ajută la construirea bazei de acolo.

Franța a adus și un sistem antirachetă MAMBA la Capul Midia. Sunt și 250 de militari polonezi și 250 de militari portughezi, care întăresc Brigada Multinațională din Craiova.

Sunt și misiuni de vigilență aeriană la Borcea. Sunt doar americani sub comanda directă a Armatei SUA. Forța de răspuns a NATO va crește de la 40.000 de militari, în prezent, la 300.000. Nu vor fi dislocați în țările aliate, ci vor fi trupe pregătite, gata de atac, în cel mult 48 de ore.

„Pe fondul agresiunii Federației Ruse, NATO își ia măsurile proprii de apărare”

„Pe fondul agresiunii Federației Ruse, NATO își ia măsurile proprii de apărare și este posibil să stabilească liniile de apărare în apropierea inamicului, pentru că s-a declarat inamic Rusia față de NATO. NATO nu a vrut să strice relațiile stabile după acordul NATO-Rusia din 1997. Ba chiar după 2014, după ce Rusia a invadat Crimeea, NATO a rămas, chiar dacă acel acord a fost suspendat, NATO a rămas în acțiunile sale în limitele acordului, adică fără baze permanente, fără unități noi ale NATO, adică comandamente în zona statelor noi membre. Din păcate, Federația Rusă a continuat agresivitatea și în 24 februarie, anul acesta, a invadat Ucraina. Statele din estul NATO au planuri de apărare la care contribuie celelalte state membre care nu sunt poziționate în această zonă”, a declarat Ștefan Dănilă, general în rezervă, la Euronews Romania.

Acesta a mai declarat că „sunt militari ai Statelor Unite care staționează în această bază, dar vor fi puși sub comanda NATO dacă există iminența unui atac, dar nu va exista această iminență, nu în această idee au fost poziționate trupele. Ea a fost cauzată de agresivitatea Rusiei și reprezintă un răspuns de descurajare, pentru a se pregăti pentru eventuala apărare comună”.

„Nu sunt prezente pentru a apăra România în caz de atac. Alte forțe vor reacționa în situația în care vom fi atacați”, a mai spus generalul în rezervă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE