Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SONDAJ NATO înainte de summitul de la Madrid: 80% dintre români consideră că România este mai sigură datorită Alianței

Cu câteva zile înainte de summitul NATO de la Madrid, Alianța a făcut public un sondaj realizat în cele 30 de state membre - 60% dintre cetățenii NATO și 80% dintre cetățenii României cred că sub umbrela NATO beneficiază de mai multă siguranță. Sondajul arată că România se află printre primele state care au cea mai mare încredere în NATO în numeroase privințe, precum viitorul securității naționale sau gradul redus de risc la un atac.

În linii mari, 71% din cetățenii Alianței consideră că NATO este extrem de importantă în ceea ce privește securitatea propriilor state și doar 9% consideră NATO irelevantă în acest sens. Totodată, 84% dintre cetățenii Aliați ar vota pentru ca țara lor să rămână în NATO în cadrul unui referendum, în timp ce doar 16% ar da un vot negativ. În ceea ce privește invazia Rusiei în Ucraina, 67% dintre cetățenii statelor NATO cred că invazia le-a afectat securitatea națională, iar 25% consideră că invazia nu a avut vreun impact asupra siguranței din propriile state.

Un alt aspect relevant este procentul de 52% dintre cetățenii Alianței care nu privesc cu ochi buni China. Cifra este cu atât mai interesantă cu cât în 2021 doar 41% dintre cei intervievați aveau o opinie favorabilă despre China.

Cum se raportează românii la NATO?

În jur de 80% dintre români consideră că România este mai sigură datorită bunei cooperări dintre statele membre NATO de o parte și de alta a Atlanticului. Alături de România, stau Lituania, cu 84%, Danemarca cu 80% și Norvegia cu 79% dintre cetățeni care privesc cu ochi buni cooperarea transatlantică.

Aproximativ 53% dintre români consideră că NATO este foarte importantă în asigurarea securității României pe termen lung. Cei mai convinși de importanța NATO în acest sens sunt lituanienii, care cred în proporție de 76% că NATO îi poate apăra în viitor. Pe de altă parte, grecii și muntenegrenii nu sunt atât de convinși de rolul Alianței în a-i proteja în eventualitatea unui risc.

Dacă ar fi să voteze în cadrul unui referendum cu privire la apartenența la NATO, românii cu siguranță nu ar dori să părăsească Alianța. Aproximativ 87% dintre români vor să rămână în NATO, iar cifrele sunt îmbucurătoare pentru majoritatea statelor membre. Polonezii sunt fruntași – 90% dintre aceștia nu ar părăsi Alianța. Nici lituanienii, cu 89%, dar nici portughezii, cu 88%, nu ar vota pentru ieșirea din NATO.

În ceea ce privește solidaritatea, 73% dintre români cred că România trebuie să ofere ajutor oricărui alt stat NATO care ar fi atacat. Topul listei este condus de Polonia, unde 84% dintre cetățeni cred că ar trebui să intervină pentru a ajuta un stat aliat în eventualitatea unei ofensive, și Norvegia, unde 81% dintre cetățeni ar proceda similar.

În jur de 76% dintre români cred că sub umbrela NATO sunt protejați de atacurile altor state. Cei mai optimiști în această privință sunt, însă, polonezii, care cred în proporție de 83% că apartenența la Alianță îi protejeaza de eventualele atacuri ale altor țări. Alături de ei stau lituanienii, cu 81%, și norvegienii, cu 79%.

Toate statele Aliate par ambivalente, în ceea ce privește menținerea sau creșterea cheltuielii pentru apărare.

Românii, în proporție de 53%, consideră că ar trebui ca statul să cheltuie mai mult pentru apărare. Doar 33% dintre aceștia cred că statul trebuie să mențină linia actuală în privința cheltuielilor de securitate, în timp ce 14% spun că România ar trebui să dea mai puțini bani, fie nu știu.

Totodată, despre invazia Rusiei în Ucraina, românii cred în proporție de 55% că războiul din statul vecin a afectat securitatea internă. Cei mai îngrijorați în această privință sunt croații, care cred în proporție de 57% că războiul le-a afectat siguranța statală.

Cum văd românii iminența unui război într-o țară NATO?

Aproximativ 79% dintre aceștia sunt preocupați de eventualitatea unui conflict într-un stat aliat. Însă în topul celor mai îngrijorați cetățeni se află portughezii și spaniolii, în proporție de 84%.

Mai au membrii NATO încredere în Rusia? Cu siguranță nu. 67% dintre cetățenii statelor membre nu au o părere favorabilă despre Federația Rusă.

 O perspectivă similară se constată și în privința Chinei: 52% dintre cetățenii Alianței sunt circumspecți în ceea ce privește Beijingul.

Sondajul comandat de NATO înaintea summitului de la Madrid a fost realizat online, excepție făcând Muntenegru, Albania și Macedonia de Nord, unde interviurile au fost luate aleatoriu și prin telefon. Au fost intervievați aproximativ 1000 de cetățeni peste 18 ani din fiecare stat membru, în afară de Muntenegru, Albania și Macedonia de Nord, unde au fost câte 500 de respondenți. Sondajul a fost efectuat în perioadele 26 aprilie-10 mai 2021 și 26 aprilie-11 mai 2022.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE