Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste anti-NATO la Madrid. Liderii alianței vor aproba un nou concept strategic

Mii de protestatari anti-NATO au mărșăluit pe străzile Madridului. Summitul Alianței Nord-Atlantice începe în această săptămână în capitala Spaniei și are pe agenda oficială aprobarea unui nou Concept Strategic, în care zona Mării Negre joacă un rol crucial.

Protestatarii condamnă deciziile NATO

Protestatarii spun că Alianța Nord-Atlantică generează mai degrabă conflicte, iar alocarea a 2% din PIB-ul statelor membre pentru a crește cheltuielile de apărare este de-a dreptul barbară, întrucât fondurile ar trebui folosite pentru protecția socială într-o perioadă de criză economică generată de invazia Rusiei în Ucraina.

„NATO, în final, doar perpetuează logica violenței care ne distruge orașele, societatea, și care generează violență, doar o escaladează,” a explicat Marta Macías, activistă anti-NATO.

„Am o conștiință civică. Sunt împotriva războaielor ce risipesc resursele care, în loc să fie investite în protecția socială, într-o țară care nu are o tradiție democratică lungă și cu servicii sociale care nu sunt suficient de bine dezvoltate, având în vedere că, în ceea ce privește PIB-ul, cheltuielile sociale, cheltuielile pentru investiții ar trebui să fie mult mai ridicate și aliniate cu cele ale statelor din jurul nostru,” a declarat un protestatar.

Liderii statelor membre NATO se întâlnesc la Madrid pentru a aproba un nou Concept Strategic ce va funcționa ca o foaie de parcurs pentru următorii ani. Documentul prevede consolidarea alianței, apărarea în fața amenințărilor și susținerea Ucrainei pe termen lung. De asemenea, liderii NATO vor discuta despre investițiile necesare pentru apărarea colectivă a Alianței Nord-Atlantice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE