Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANALIZĂ | Cinci motive pentru care Ucraina nu va adera la NATO prea curând

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat zilele trecute că Ucraina va depune o cerere de aderare accelerată la NATO, în urma anexării Rusiei a patru teritorii.

Membrii existenți ai Alianței, Polonia, România, Slovacia, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Muntenegru și Macedonia de Nord susțin această inițiativă, însă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a rămas evaziv atunci când a fost întrebat despre cererea de „aderare accelerată" a Ucrainei la NATO, în timp ce consilierul american pentru securitate Jake Sullivan a susținut că cererea ar trebui amânată.

„Fiecare democraţie din Europa are dreptul de a solicita aderarea la NATO şi am spus din nou şi din nou că uşa rămâne deschisă, dar o decizie privind aderarea trebuie să fie aprobată în unanimitate de toate cele 30 de ţări membre”, a spus secretarul general.

El a subliniat, de asemenea, refuzul Alianţei Atlantice de a se implica direct în conflictul dintre Ucraina şi Rusia.

Iată cinci motive pentru care este puțin probabil ca Ucraina să se alăture Alianței prea curând, potrivit euronews.com, care a apelat la experți pentru analiză.

1. Atragerea directă a NATO în război

A fi în război complică situația.

În conformitate cu articolul 5 al NATO, dacă un stat membru este atacat, toate celelalte trebuie să considere acest lucru un atac asupra lor și să vină în ajutorul aliatului. Acest lucru înseamnă că dacă Ucraina s-ar alătura NATO, în timp ce este în război cu Rusia, articolul 5 ar fi declanșat.

„Există riscuri în a face Ucraina un membru. NATO va fi introdusă mai clar în război într-un mod mult mai direct”, a spus John Williams, profesor la Universitatea Durham, specializat în politică internațională, război și suveranitate, avertizând că ar putea duce la un „scenariu de coșmar”.

Cu toate acestea, reticența actuală nu a însemnat închiderea definitivă a ușii Ucrainei. Odată ce războiul s-a încheiat, Ucraina s-ar putea alătura Alianței.

„Să terminăm mai întâi conflictul. Deocamdată, problema-cheie este păstrarea Ucrainei ca stat funcțional și îndepărtarea forțelor ruse de pe teritoriul său. Să gătim cina de astăzi și să ne facem griji pentru cina de săptămâna viitoare mai târziu”, a spus Jamie Shea, fost secretar general adjunct al NATO.

2. Aderarea la NATO „nu este necesară” pentru Ucraina

NATO este deja angajată în Ucraina.

Pe lângă ajutorul militar și financiar de zeci de miliarde de euro din partea statelor membre ale NATO, Alianța însăși oferă un sprijin uriaș Ucrainei, coordonând această asistență bilaterală și furnizarea de ajutoare umanitare.

„Este ironic. Toate aceste arme care se duc în Ucraina înseamnă că, într-un fel, Ucraina are deja o garanție de securitate NATO fără a fi membru. Uneori poți obține o mulțime de beneficii de la NATO fără a te alătura efectiv”, a mai spus Shea, oferind ca exemplu Kosovo, care a fost susținut de forțele de menținere a păcii din Alianță la sfârșitul anilor 1990.

Același lucru este valabil și pentru amenințarea nucleară, sugerează profesorul Williams.

În urma comentariilor liderului cecen Ramzan Kadyrov, conform cărora Rusia ar trebui să ia în considerare utilizarea unei arme nucleare tactice în Ucraina, Washingtonul a spus că va riposta sever, fostul director al CIA, David Petraeus, adăugând că „NATO ar elimina toate forțele ruse din Ucraina”.

3. Ucraina „nu este pregătită” pentru aderarea la NATO

Înainte de a putea adera la NATO, țările trebuie să îndeplinească mai întâi anumite standarde economice, politice și militare.

Potrivit profesorului Williams, în Ucraina există „probleme” cu „instituțiile democratice” ale țării și „procesele anticorupție”.

„Este o cale lungă, instituțiile politice ale Ucrainei au de lucru”, a mai adăugat acesta.

Cererea Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană (UE) se confruntă cu dificultăți similare.

Cu toate acestea, există speranțe că războiul va îmbunătăți capacitatea Ucrainei de a îndeplini cerințele NATO, în special din punct de vedere militar.

Ucraina va ieși din asta cu probabil una dintre cele mai bune armate din NATO, deoarece a primit o mulțime de echipamente”, a mai precizat fostul secretar general adjunct al NATO.

Acest lucru face țara un „candidat mai atractiv” pe termen lung, a adăugat el.

4. Este dificil să convingi toți membri NATO să susțină inițiativa Ucrainei

Conform regulilor NATO, noi membri pot fi admiși numai dacă toți cei 30 de membri ai Alianței sunt de acord. Chiar dacă cineva nu este de acord, poate obstrucționa sau chiar deraia întregul proces.

Suedia și Finlanda au întâmpinat această dificultate cu propriile cereri de aderare la NATO, Turcia ridicând obiecții față de aderare.

În același mod, Ungaria s-ar putea dovedi a fi o problemă pentru aderarea Ucrainei.

Țările, care au o graniță terestră, au o dispută de lungă durată cu privire la drepturile minorității maghiare din Ucraina.

Din 2017, când Ucraina a stabilit ca limba ucraineană să fie necesară în școlile primare, Ungaria a blocat în mod repetat încercarea acestei țări de a adera atât la NATO, cât și la UE.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a criticat în mod repetat strategia Occidentului față de Rusia și s-a poziționat ca un aliat al lui Putin, condamnând utilizarea sancțiunilor.

Opiniile din alte țări europene sunt, de asemenea, o problemă.

„Marea întrebare este dacă Franța și Germania ar fi de acord. Ar fi dispuși să meargă atât de departe?”, a mai spus profesorul William Alberque.

În 2008, atât Parisul, cât și Berlinul au blocat încercările Ucrainei și Georgiei de a se alătura Alianței, în timp ce în februarie 2022, cu doar o săptămână înainte de invazie, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că aderarea Ucrainei la NATO încă nu se află pe agenda europeană.

5. Ar fi o „victorie a propagandei” pentru Putin

De la izbucnirea războiului din Ucraina, Putin a spus că Rusia este amenințată de NATO.

El a justificat în mod obișnuit invadarea Ucrainei pentru a scăpa Rusia de această amenințare, despre care el susține că reprezintă un pericol pentru integritatea teritorială a Rusiei.

Dacă Ucraina s-ar alătura NATO, Shea susține că acest lucru ar implica inevitabil prezența trupelor occidentale și a bazelor militare pe teritoriul ucrainean.

„Acest lucru i-ar oferi lui Putin un impuls masiv de propagandă. Putin încearcă din greu, cu disperare, să-i convingă pe ruși că există o amenințare din partea NATO”, a spus el.

Oficialii NATO și politicienii occidentali au precizat în mod repetat că războiul din Ucraina este un conflict între Kiev și Moscova, președintele american Joe Biden afirmând că nu vrea o confruntare militară NATO-Rusia, ducând la o escaladare a conflictului din prezent, cu repercusiuni grave.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE