Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Finlanda și Suedia au semnat protocoalele de aderare la NATO

În urma negocierilor, Ambasadorii statelor membre au semnat marți, la sediul NATO, protocoalele de aderare pentru Finlanda și Suedia. Documentele au fost semnate în prezența ministrului finlandez de Externe Pekka Haavisto și a ministrului suedez de Externe Ann Linde.

Protocoalele de aderare vor ajunge ulterior la toate țările NATO pentru ratificare, în conformitate cu procedurile lor naționale.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat: "Acesta este cu adevărat un moment istoric. Pentru Finlanda, pentru Suedia, pentru NATO și pentru securitatea noastră comună".

Săptămâna trecută, la summitul de la Madrid, liderii Aliați au convenit să invite Finlanda și Suedia să adere la NATO, în urma acordului privind un memorandum trilateral între Turcia, Finlanda și Suedia.

Secretarul general a declarat că ușa NATO rămâne deschisă pentru democrațiile europene care sunt pregătite și dornice să contribuie la securitatea noastră comună: "Cu 32 de națiuni în jurul mesei, vom fi și mai puternici și cetățenii noștri vor fi și mai în siguranță, în timp ce ne confruntăm cu cea mai mare criză de securitate din ultimele decenii."

Este posibil ca mărirea Alianței să mai dureze chiar și câteva luni, până când aderarea lor să fie ratificată de toți membrii Alianței.

Cele două țări nordice au cerut oficial primirea în NATO, în urma invaziei ruse în Ucraina. Oficialii de la Ankara s-au opus inițial. Săptămână trecută, însă, înaintea Summitului NATO de la Madrid, Turcia a anunțat că nu se mai opune aderării celor două țări.

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a salutat semnarea de către Reprezentanții Permanenți la NATO ai Finlandei și Suediei, precum și de către Reprezentanții Permanenți ai statelor Aliate, a Protocoalelor de Aderare la Tratatul Atlanticului de Nord. Din partea României, documentul a fost semnat de către Reprezentantul Permanent al României la NATO, ambasadorul Dan Neculăescu.

"În contextul actual de securitate, marcat de războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, demersul celor două state nordice reprezintă expresia atașamentului acestora față de comunitatea de valori și spiritul democratic pe care Alianța Nord-Atlantică le apără și le promovează. Decizia autorităților de la Helsinki și Stockholm de a adera la NATO a venit în continuarea contribuției substanțiale a celor două state în cadrul Alianței, în calitate de Parteneri cu Oportunități Sporite ai NATO. Acest statut a presupus consolidarea dialogului politic și creșterea nivelului de interoperabilitate, prin participarea la misiuni și operații Aliate.

România a fost și este unul dintre principalii susținători ai politicii Ușilor Deschise în centrul abordării strategice a NATO în relație cu statele partenere. Decizia privind apartenența la această organizație reprezintă o opțiune pe care fiecare stat este liber să o asume, în baza deciziei sale suverane și prin îndeplinirea criteriilor stabilite pentru acest proces, respectiv pe baza consensului statelor aliate. Niciun stat terț nu poate să afecteze politica NATO de extindere", se arată într-un comunicat al MAE.

De asemenea, România este convinsă că accesul celor două state la NATO va întări Alianța, inclusiv prin întărirea Flancului Estic, de la Marea Neagră la Marea Baltică.

România a sprijinit ferm aderarea celor două state, la toate nivelurile, inclusiv prin demersuri diplomatice ale ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, care a avut convorbiri cu omologii săi din Finlanda și Suedia, respectiv cu omologul din Turcia și în cadrul primirii sale de către Președintele Republicii Turcia, precum și cu Secretarul General al NATO.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE