Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mii de protestatari s-au adunat duminică în capitala Georgiei, Tbilisi, cerând demisia guvernului din cauza eșecului său de a obține statutul de țară candidată la Uniunea Europeană pentru această țară din Caucaz. Peste 35.000 de persoane s-au adunat în fața parlamentului georgian, blocând traficul și fluturând steaguri europene, relatează Euronews.com.

Mai multe partide de opoziție și organizații pro-UE au făcut apel la cetățeni să exercite presiuni asupra partidului de guvernământ Visul georgian în weekend. Protestele l-au vizat, de asemenea, pe fondatorul partidului, oligarhul Bidzina Ivanishvili, care nu deține nicio funcție politică oficială, dar care, aparent, menține controlul asupra guvernului.

„Cerem ca Ivanishvili să renunțe la puterea executivă și să o transfere, respectând Constituția, către un guvern de unitate națională”, au declarat organizatorii într-o postare pe Facebook. Un nou guvern trebuie „să realizeze reformele cerute de UE, ceea ce ne va conferi automat statutul de candidat la aderarea la UE”, adaugă postarea.

Statutul de candidată

Georgia a solicitat statutul de candidatură alături de Ucraina și Moldova la doar câteva zile după invazia Rusiei, la 24 februarie. Liderii UE au declarat luna trecută că sunt „pregătiți să acorde statutul de candidat” Georgiei, dar numai după ce vor fi realizate reforme semnificative în ceea ce privește sistemul judiciar, sistemul electoral și libertatea presei.

„Viitorul Georgiei se află în UE”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.

Anunțul a fost salutat ca fiind „istoric” de către președintele georgian Salome Zurabishvili.

„Suntem pregătiți să lucrăm cu determinare în următoarele luni pentru a obține statutul de candidat”, a scris ea pe Twitter.

Premierul Irakli Garibashvili a adăugat că guvernul său este „mobilizat” pentru a îndeplini la timp cerințele UE „astfel încât să obținem statutul de candidat cât mai curând posibil”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE