Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski: Reconstrucţia Ucrainei este cel mai mare proiect economic al vremurilor noastre din Europa

Liderii din zeci de țări și reprezentanții unor importante organizații internaționale se reunesc luni și marți în Elveția, orașul Lugano, pentru a discuta un plan de reconstrucție a Ucrainei, puternic afectată de invazia rusă.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va participa online la discuții. Liderul de la Kiev va prezenta pentru prima dată prioritățile pentru reconstrucția țării sale devastată de război. Zelenski vorbește despre cel mai mare proiect economic al vremurilor noastre din Europa. Va fi nevoie de investiții colosale, tehnologii și instituții noi, dar și reforme.

Uniunea Europeană va fi alături de Ucraina

Președintele Comisie Europene, Ursula von der Leyen, care va fi prezentă la reuniune, a dat asigurări că Uniunea Europeană va fi alături de Ucraina. La discuții vor participa și șefii guvernelor din Polonia, Lituania și Republica Cehă, care deține președinția Uninii Europene.

„Drumul vostru european și reconstrucția țării vor merege mână în mână. Ucraina va fi în frunte. Vor trebui să vină investiții masive. Dar pentru a le maximiza impactul și pentru a stimula încrederea în afaceri, aceste investiții vor trebui să fie cuplate cu un nou val de reforme”, a declarat Ursula Von der Leyen.

Proiectul de reconstrucție a Ucrainei se vrea unul similar Planului Marshal de reconstrucție a Europei după cel de-al Doilea Război Mondial. Se așteaptă ca reuniunea să se încheie cu o declarație comună a participanților. Liderii din aproape 40 de țări vorbesc despre refacerea Ucrainei chiar în momentul în care peste 2.600 de localități ucrinene se află sub control rusesc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE