Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noul Concept Strategic al NATO, adoptat. Rusia, cea mai semnificativă amenințare, iar Marea Neagră, o regiune de importanță strategică

Liderii NATO au adoptat astăzi, la summit-ul de la Madrid, Noul Concept Strategic al Alianței. Documentul, prevăzut ca un plan de acțiune al NATO pentru a acționa într-o lume „mai periculoasă și competitivă”, prevede, printre altele, catalogarea Federației Ruse ca „cea mai semnificativă și directă” amenințare la adresa securității Alianței, precum și a păcii și stabilității în zona Euro-Atlantică.

În comparație, în Conceptul Strategic precedent (Lisabona), liderii Alianței declarau că NATO va acționa astfel încât să realizeze un „adevărat parteneriat strategic” cu Rusia. Asta se întâmpla în 2010, înainte ca Federația Rusă să ocupe peninsula Crimeea sau să invadeze Ucraina, totuși ulterior ocupării teritoriilor georgiene Oseția de Sud și Abhazia în 2008.

Inclusiv abordarea Alianței față de regiunea Mării Negre s-a schimbat, demers considerat „absolut necesar” de către președintele Klaus Iohannis în contextul „evoluțiilor dramatice” din Ucraina. De asemenea, „ambițiile și politicile coercitive” ale Chinei nu au fost omise de către liderii NATO.

Rusia - cea mai semnificativă amenințare la adresa NATO

„Războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei a spulberat pacea și a modificat grav mediul nostru de securitate. Invazia ei brutală și ilegală, încălcările repetate ale dreptului internațional umanitar și atacurile și atrocitățile odioase au cauzat suferințe și distrugeri de nespus. [...] Comportamentul Moscovei reflectă un model de acțiuni agresive ale Rusiei împotriva vecinilor săi și a comunității transatlantice mai largi”, se prevede în prefața documentului.

Federația Rusă a fost recunoscută, ulterior în document, de către liderii Alianței ca fiind „cea mai semnificativă amenințare directă la adresa tuturor aliaților NATO și la adresa păcii și stabilității zonei Euro-Atlantice”. NATO asigură, însă, că „nu caută confruntarea şi nu reprezintă o ameninţare” pentru Rusia.

Pentru a descuraja posibilele acțiuni ostile ale Rusiei pe flancul estic, în Noul Concept Strategic este clarificat inclusiv statutul regiunii Mării Negre. 

Marea Neagră - regiune de importanță strategică pentru NATO

„Rusia a pornit războiul de pe mare împotriva Ucrainei din Marea Neagră, nu din altă mare. Marea Neagră este o zonă de război și nu ne place acest lucru”, a declarat azi Klaus Iohannis, de la Madrid.

Împreună cu regiunea Balcanilor de Vest, regiunea Mării Negre este acum prevăzută ca una de „importanță strategică” pentru Alianța Nord-Atlantică.

În comparație, Orientul Mijlociu, Africa de Nord și regiunea Sahelului sunt descrise drept regiuni de „interes strategic” pentru Alianță.

„În contextul evoluțiilor dramatice de securitate din Ucraina, am decis să consolidăm pe termen lung postura aliată de descurajare și apărare pe flancul estic. Este acesta un demers absolut necesar, pe care l-am solicitat noi (noi, România, n.red.) insistent, mai ales după 24 februarie, în toate discuțiile pe care le-am avut la NATO, dar și cu aliații noștri”, a precizat șeful statului, citat de RRA.

În același timp, zona Indo-Pacificului, regiune din care face parte și China, este descrisă ca „importantă”, având în vedere că „evoluțiile din regiune pot afecta direct securitatea Euro-Atlantică”.

Ambițiile și politicile coercitive ale Chinei, provocări pentru Alianță

„Ambițiile declarate și politicile coercitive (ale Republicii Populare Chineze, RPC, n.red.) ne pun la încercare interesele, securitatea și valorile. China folosește o gamă largă de instrumente politice, economice și militare pentru a-și crește amprenta globală și a-și proiecta puterea, în timp ce rămâne opacă în ceea ce privește propria strategie, intenții și formarea militară”, se arată în Noul Concept Strategic.

Documentul NATO mai este precizat că Republica Populară Chineză „se străduiește să submineze” actuala ordine internațională care se bazează pe reguli, în domenii precum spațiul, internetul și zona maritimă.

Alianța ia act de realitatea globală și rămâne deschisă unei „interacțiuni constructive” cu China, însă notează „consolidarea parteneriatului strategic” dintre Beijing și Kremlin, al cărui scop - „subminarea ordinii internaționale” - este contrar „valorilor și intereselor” NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE