Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis și alți șapte președinți, mesaj de sprijin pe fondul agresiunii ruse: „Susținem ferm decizia NATO privind aderarea Ucrainei”

România, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia și Slovacia, state membre NATO din Europa Centrală și de Est, au lansat o declarație comună de susținere a Ucrainei. Klaus Iohannis și președinții statelor amintite au afirmat că nu vor recunoaște niciodată referendumurile ilegale organizate de Rusia în Ucraina și că vor susține demersurile Ucrainei de a adera la NATO.

„Împreună cu președinții Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Macedoniei de Nord, Muntenegrului, Poloniei și Slovaciei, reiterez sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Susținem ferm decizia summit-ului NATO din 2008 de la București privind aderarea viitoare a Ucrainei”, a transmis duminică președintele Klaus Iohannis într-un mesaj pe Twitter.

Președintele României a publicat și declarația comună pe care semnat-o alături de alți șapte șefi de stat.

„Noi, președinții statelor din Europa Centrală și de Est, țări ale căror lideri au vizitat Kievul în timpul războiului și au văzut cu ochii lor efectele agresiunii ruse, nu putem tace în fața încălcării flagrante a dreptului internațional de către Rusia.

Reiterăm sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Nu recunoaștem și nu vom recunoaște niciodată încercările Rusiei de a anexa teritorii ucrainene. Susținem ferm decizia summit-ului NATO din 2008 de la București privind viitoarea aderare a Ucrainei.

Susținem Ucraina în fața invaziei Rusiei, cerem Rusiei să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate și încurajăm toți aliații să crească substanțial ajutorul militar pentru Ucraina. Toți cei care comit crime de agresiune trebuie să ajungă în fața justiției”, este mesajul publicat de Administrația Prezidențială.

Statele membre NATO au convenit la summit-ul de la București, organizat în 2008, că Ucraina și Georgia vor deveni membre ale Alianței și că pot începe procedura de aplicare la statutul de membru (Membership Action Plan - MAP).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE