Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analist militar: „Armata Ucrainei are cea mai puternică dotare în tehnică de luptă americană, mai mare decât toate țările membre NATO de la granița de est”

Analistul militar Ion Petrescu a analizat, vineri seara, în direct la Euronews România, evoluția războiului din Ucraina, în contextul în care președintele rus Vladimir Putin a decis anexarea a patru regiuni ucrainene, ocupate de forțele ruse. La mai bine de șapte luni de la izbucnirea conflictului, militarii ucraineni au ajuns să aibă „cea mai puternică dotare în tehnică de luptă americană, mai mare decât toate țările membre NATO care sunt la granița de est a Alianței”, spune Petrescu.

Ion Petrescu a subliniat că ”numărul celor care au părăsit prin diferite granițe Federația Rusă depășește numărul militarilor ruși care au invadat pe 24 februarie Ucraina - un paradox”.

”În urma ultimului ajutor anunțat de către Congresul SUA de 1,4 miliarde de dolari, inclusiv pentru achiziționarea de noi sisteme de artilerie cu rachete de înaltă mobilitate HIMARS s-a creat o situație pe care nimeni nu a punctat-o până acum:

Armata ucraineană are cea mai puternică dotare în tehnică de luptă americană, mai mare decât toate țările membre NATO care sunt la granița de est a Alianței.

Nicio altă țară, nici măcar Polonia, nu are dotările pe care le are acum de la americani armata ucraineană”, a declarat analistul militar Ion Petrescu, invitat în studioul Euronews România.

Analist militar: „Putin a devenit din agresor în apărător al unor ținuturi ex-sovietice care au fost până mai ieri parte a Ucrainei”

De asemenea, Ion Petrescu a amintit că anexarea celor patru regiuni ucrainene s-a produs după ce „din casă în casă s-au dus cei cu urnele de vot, dar însoțiți de forțele de ordine și de militari ceceni care fac parte din garda națională a Rusiei”.

„Am asistat azi la cea mai mare anexare manu militari (lat. cu putere armată) după cel de Al Doilea Război Mondial. Discursul președintelui Federației Ruse este că au avut loc referendumuri, a uitat să menționeze că din casă în casă s-au dus cei cu urnele de vot, dar însoțiți de forțele de ordine și de militari ceceni care fac parte din garda națională a Rusiei.

Pe de altă parte, e o sfidare a comunității internaționale. Alocuțiunea lui Putin vine după ce cu 24 de ore înainte președintele Joe Biden a spus că nu va recunoaște niciodată această anexare.

E adevărat că în machiavelismul său, Putin a făcut o mișcare inteligentă. A devenit din agresor în apărător al unor ținuturi ex-sovietice care au fost până mai ieri parte a Ucrainei și acum în urma acestei declarații imperiale au devenit parte a Federației ruse”, a mai precizat Ion Petrescu.

Ion Petrescu: Rusia trece printr-o perioadă de tragi-comedie

„Rusia trece printr-o perioadă de tragi-comedie. E tragică situația în care o superputere nucleară nu reușește să își completeze unitățile pe timpul unei stări clare de conflict militar cu o țară vecină și în același timp e hilară această postură a președintelui rus de a avea un discurs demagogic împotriva Statelor Unite, a democrațiilor occidentale, dând pe ei vina”, a afirmat analistul militar, comentând discursul lui Vladimir Putin prin care a fost anunțată anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

Ion Petrescu consideră că Ungaria nu ar susține aderarea Ucrainei la NATO. ”Este un semnal pentru liderii de la Kiev”

„În același timp, există un semnal dat de Budapesta care ar trebui să îi pună pe gânduri pe cei din Ucraina, foarte entuziaști că vor intra în NATO.

Premierul ungar (Viktor Orban) a anunțat că va avea o consultare populară în urma căreia cetățenii unguri să decidă ei dacă Ungaria va sprijini noile sancțiuni ale UE.

Acesta este un semnal pentru liderii de la Kiev să și în cazul solicitării lor de a intra în NATO, Ungaria nu va fi de acord, pentru că Ungaria are o relație specială cu Federația Rusă, bazată de livrările de gaz de către Rusia către această țară care joacă la două capete”, a concluzionat Ion Petrescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE