Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful NATO, prima reacție după ce Rusia a anexat patru teritorii ucrainene. „Interesul nostru să ne asigurăm că Putin nu câștigă”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat în termeni duri decizia Rusiei de a anexa regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, în urma referendumurilor ilegale organizate de separatiștii pro-ruși în aceste teritorii care aparțin de drept Ucrainei.

Jens Stoltenberg a catalogat drept „ilegală și ilegitimă” anexarea celor patru regiuni ucrainene de către Rusia. În cadrul unei conferințe de presă, secretarul general NATO a afirmat că decretul lui Vladimir Putin reprezintă „cea mai mare tentativă de anexare a unui teritoriu european de la cel de-al Doilea Război Mondial”, iar ”referendumurile false” organizate în teritoriile ocupate din Ucraina ”au fost orchestrate la Moscova și impuse în Ucraina prin încălcarea totală a dreptului internațional”.

Mai mult, șeful NATO a afirmat că ”decizia lui Putin de a anexa mai multe temeri reprezintă ”o escaladare serioasă încă de la începutul războiului”.

„Este cea mai serioasă escaladare a acestui conflict de la invazia (rusă) de pe 24 februarie. Pentru că ne confruntăm cu o combinație a mobilizării din Rusia, cu retorica nucleară periculoasă și nesăbuită și anexarea ilegală de astăzi sau încercarea de anexare a unor regiuni din Ucraina.

Toate luate împreună reprezintă cea mai serioasă escaladare a conflictului de la debutul lui. Dorința președintelui Putin este să ne împiedice să susținem Ucraina, dar nu va reuși să o facă.

Mesajul aliaților și partenerilor NATO este că vom continua să o susține. Statele Unite tocmai au anunțat astăzi mai multe ajutoare. Și am vorbit cu liderii occidentali acum câteva zile și cu lideri din NATO, iar toți au același mesaj. Trebuie să fim uniți în susținerea Ucrainei.

Pentru că este în interesul Ucrainei să o ajutăm să se apere, dar este și în interesul nostru să ne asigurăm că președintele Putin nu câștigă. Deoarece, dacă el va câștiga, mesajul este că puterile autoritare precum Rusia pot folosi forța militară ca să își atingă scopurile, iar asta ar face ca întreaga lume să se afle în pericol”, a afirmat șeful NATO.

Întrebat dacă forțele ucrainene nu ar trebui să atace regiunile anexate, Stoltenberg a afirmat că ”ei (ucrainenii) se pot apăra și că pot continua eliberarea teritoriului”.

Secretarul general al NATO susține că renunțarea la luptă ar însemna ”acceptarea șantajului nuclear” al Rusiei.

Cerem președintelui Putin să oprească acest război. El l-a început și are responsabilitatea să înceteze războiul.

Dacă Rusia oprește luptele, va fi pace. Dacă Zelenski și ucrainenii încetează lupta, atunci Ucraina nu va mai exista ca națiune independentă.

Nu vorbim despre două forțe egale. Avem un agresor - Rusia - și avem o țară care este victima agresiunii. Acesta este motivul pentru care sprijinim în mod clar Ucraina și condamnăm anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene.

Ce putem vedea în ultimele zile este cea mai serioasă escaladare a acestui conflict, de la invazia din 24 februarie. Avem o combinație de mobilizare în Rusia împreună o retorică nucleară periculoasă, iar astăzi încercarea de anexare ilegală a unei părți din Ucraina”, a declarat Jens Stoltenberg.

Secretarul general NATO: „Putin încearcă să ne descurajeze să sprijinim Ucraina”

„Toate acestea sunt o escaladare periculoasă a războiului încă de la început.

Președintele Putin încearcă să ne descurajeze să sprijinim Ucraina. Mesajul NATO este că vom continua să sprijinim Ucraina, vom trimite mai mult sprijin și am vorbit cu liderii în ultimele zile. Toți avem același mesaj. Trebuie să rămânem uniți și să sprijinim Ucraina.

Este în interesul Ucrainei să-i ajutăm să se apere, dar este și interesul nostru să ne asigurăm că Putin nu câștigă.

Dacă el câștigă, mesajul este că puteri ca Rusia pot folosi forța pentru a-și îndeplini obiectivele, iar lumea o să devină un loc mai periculos”, a mai spus Stoltenberg.

Jens Stoltenberg: „Retorica lui Putin este periculoasă. NATO este vigilent”

„Ucraina are dreptul să recâștige teritoriile ucrainene care sunt ocupate acum de forțele ruse, de aceea îi spriijim ca să se poată apăra și să elibereze teritoriile.

Anexarea ilegală sau tentativa de a anexare a teritoriilor ucrainene nu schimbă cu nimic acest lucru.

Dacă acceptăm că anexarea de către Rusia și amenințările nucleare ne împiedică să sprijinim Ucraina, atunci acceptăm șantajul nuclear, acceptăm că prin amenințarea utilizării de arme nucleare, forțele autoritare pot obține ceea ce vor, să preia controlul țării vecine, Ucraina, și de a ne împiedica să îi ajutăm. Este un drept consacrat în carta ONU.

Retorica lui Putin este periculoasă. NATO este vigilent. Monitorizăm ceea ce face Rusia îndeaproape.

Rusia trebuie să înțeleagă că războiul nuclear un poate fi niciodată câștigat și va avea consecințe importante pentru Rusia dacă va folosi arme nucleare și este un mesaj foarte clar transmis Rusiei.

Vom continua să sprijinim Ucraina, în eforturile de a elibera chiar și mai multe teritorii”, a mai precizat secretarul general NATO.

Săptămâna trecută, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a anunțat că NATO îşi va spori ajutorul pentru Ucraina drept răspuns la referendumurile false, organizate de Rusia în teritoriile ucrainene ocupate.

Șeful NATO a făcut aceste declaraţii în contextul în care Moscova declanșase referendumuri în cele patru regiuni pe care le controlează în Ucraina, catalogate de Kiev şi de aliaţii săi drept o stratagemă pentru anexarea teritoriilor şi escaladarea războiului de şapte luni.

"Răspunsul nostru, răspunsul NATO, este intensificarea sprijinului", a declarat Stoltenberg pentru CNN într-un interviu, potrivit Agerpres.

"Cea mai bună cale de a pune capăt acestui război este de a-i întări în continuare pe ucraineni pe câmpul de luptă pentru ca ei să poată, într-un anumit stadiu, să discute şi să ajungă la o soluţie care este acceptabilă pentru Ucraina şi care menţine Ucraina ca naţiune suverană, independentă în Europa", a adăugat el.

Referendumurile au generat temeri că Moscova ar putea încorpora cele patru zone şi apoi ar cataloga tentativele de a le recuceri drept un atac asupra Rusiei însăşi.

"Exact pentru acest lucru trebuie să fim pregătiţi, ca Rusia să folosească aceste voturi false pentru a escalada şi mai mult războiul din Ucraina", a declarat Stoltenberg, întrebat despre acest scenariu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE