Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Final așteptat pentru referendumul din Ucraina. Prezența la vot a depășit 75%

Nicio surpriză din partea rezultatului referendumurilor de fațadă organizate de Rusia în Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk. Oficialii pro-ruși au declarat că toate cele patru regiuni ocupate ale Ucrainei au votat pentru aderarea la Rusia. Potrivit datelor publicate de Moscova, toate voturile au fost numărate, iar prezența a depășit 75%.

Potrivit observatorilor electorali impuși de Rusia, în Zaporojie, 93% din voturile exprimate au susținut anexarea, în timp ce în Herson, procentul a fost de 87%. Cele mai mari procente au fost de 98% în regiunea Lugansk și de 99% în Donețk.

Membrii Consiliului de Securitate al ONU au acuzat Rusia, după ce aceasta a afirmat că locuitorii regiunilor au sprijinit în mod covârșitor unirea cu Rusia, în cadrul unor referendumuri regizate. ONU va prezenta o rezoluție de condamnare a "referendumurilor".

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina nu va negocia cu Rusia după "pseudo-referendumurile" din cele patru regiuni controlate de Moscova.

„Recunoașterea de către Rusia a pseudo-referendumurilor ca fiind "normale", punerea în aplicare a așa-numitului scenariu din Crimeea și încă o încercare de anexare a teritoriului ucrainean demonstrează că nu mai există nimic de negociat cu actualul președinte al Rusiei”, a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Occidentul nu va recunoaște niciodată anexarea

La rândul său, ambasadoarea SUA la Națiunile Unite a calificat referendumurile drept simulacre și a spus că au fost "hotărâte în prealabil la Moscova". De asemenea, secretarul de stat american Antony Blinken a promis marți că Occidentul nu va recunoaște niciodată anexarea de către Rusia a teritoriului ucrainean.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina și a declarat că referendumurile de anexare organizate de Moscova sunt o " farsă" și "o încălcare flagrantă a dreptului internațional".

„Referendumurile frauduloase, retorica nucleară, combinate cu mobilizarea forțelor armate în Rusia, toate acestea reprezintă o escaladare serioasă a conflictului”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Referendumurile au început la 23 septembrie, adesea cu funcționari înarmați, mergând din ușă în ușă pentru a strânge voturi. Pe buletinele de vot cetățenii au fost întrebați dacă doresc ca zonele respective să fie încorporate în Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE