Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacția Ucrainei la referendumurile de anexare organizate de Rusia

Publicat de: Euronews

Ucraina a îndemnat marţi Uniunea Europeană să impună sancţiuni economice împotriva Rusiei, drept represalii pentru organizarea unor referendumuri de anexare în patru regiuni ucrainene ocupate de trupele ruse, declarând că aceşti paşi ai Moscovei nu vor afecta în niciun fel acţiunile forţelor ucrainene pe câmpul de luptă, relatează Reuters.

După discuţiile de la Kiev cu şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat marţi că sancţiunile personale nu vor fi suficiente ca reacţie la referendumuri, prezentate de Rusia ca prefaţă la anexarea a patru regiuni ucrainene.

„Nu va fi suficient să se limiteze la nişte măsuri cosmetice... Cu cât reacţia la aşa-zisele referendumuri este mai slabă, cu atât mai mare va fi motivaţia Rusiei de a escalada situaţia şi de a anexa noi teritorii”, a afirmat Kuleba în faţa ziariştilor.

„În conţinutul celui de-al optulea pachet de sancţiuni al UE, vom vedea cât de serios tratează Uniunea Europeană problema referendumurilor”, a adăugat el.

Rusia, care a invadat Ucraina în 24 februarie, a organizat referendumuri, care marţi sunt în a cincea şi ultima zi de votare, în patru regiuni ucrainene controlate parţial de Moscova - Lugansk, Doneţk (est), Herson şi Zaporojie (sud) - cu privire la separarea sau nu de Ucraina pentru ca în etapa următoare să fie alipite la Rusia.

Kievul şi Occidentul au declarat că aceste aşa-zise referendumuri sunt ilegale şi reprezintă o farsă.

„Acţiunile (preşedintelui rus Vladimir) Putin nu vor avea nicio influenţă asupra politicii, diplomaţiei şi acţiunilor Ucrainei pe câmpul de luptă”, a subliniat Kuleba în conferinţa sa de presă comună cu şefa diplomaţiei franceze.

Colonna a afirmat că sprijinul francez pentru Ucraina este „masiv” şi cuprinde ajutor umanitar, ajutor financiar şi asistenţă militară sau diplomatică în valoare totală de peste 2 miliarde de dolari.

„Rusia este din ce în ce mai izolată. Nimeni nu a sprijinit prezentarea sa în Consiliul de Securitate al ONU. Narativul său este incoerent', a spus Colonna. 'Într-atât de mult că ne putem chiar întreba dacă colegul nostru rus credea într-adevăr ceea ce spunea. Oricine poate să vadă că Rusia se afundă şi mai mult într-un impas, fie din punct de vedere militar, fie în faţa propriului popor”, a afirmat ministrul francez de externe.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în conferinţa sa de presă cotidiană că sistemul juridic şi puterea executivă din Rusia sunt pregătite pentru anexarea teritoriilor ucrainene controlate de Moscova în urma referendumurilor care se încheie marţi, potrivit EFE.

Primele rezultate parţiale ale votului din patru regiuni ale Ucrainei ocupate de ruşi arată că majoritatea covârşitoare a locuitorilor s-a pronunţat în favoarea aderării la Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE