Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum poate anexa Rusia 15% din teritoriul Ucrainei până vineri. Patru regiuni au votat pentru alipire, la așa-zisele referendumuri

UPDATE. Potrivit rezultatelor parțiale, până la 98% dintre cetățenii cu drept de vot au spus "da" unirii cu Rusia în cele patru zone ale Ucrainei ocupate de Moscova, au anunțat marți agențiile de presă rusești, citate de Euronews.

Rusia ar putea oficializa, vineri, anexarea a 15% din Ucraina, odată cu încheierea referendumurilor susținute de Moscova în patru regiuni. În joc sunt 90.000 km pătrați de teritoriu ucrainean, o suprafață de mărimea Ungariei sau a Portugaliei.

Președintele rus, Vladimir Putin, se va adresa ambelor camere ale parlamentului rus pe 30 septembrie, când ar putea declara oficial anexarea, a transmis Ministerul Apărării de la Londra, potrivit Euronews. Referendumurile - nerecunoscute și aspru criticate de Occident - s-au încheiat marți în patru regiuni din Ucraina controlate de Rusia: Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Rusia ar anexa cel puțin 90.000 km pătrați de teritoriu ucrainean - o suprafață de mărimea Ungariei sau a Portugaliei.

Puterile occidentale, precum și Kievul, au declarat că nu vor recunoaște rezultatul referendumurilor, pe fondul acuzațiilor că locuitorii acestor regiuni au fost constrânși să voteze.

Ce se va întâmpla în următoarele zile

După ce consultările populare se vor încheia marți, liderii fiecărei regiuni ar putea face cereri oficiale de anexare către Kremlin. O lege de recunoaștere oficială a celor patru regiuni ca teritoriu rusesc ar putea fi înaintată parlamentului rus marți seara, potrivit presei locale, care anunță că proiectul de lege ar putea fi adoptat până miercuri.

Acesta ar urma apoi să treacă prin Consiliul Federației, o formalitate care ar putea fi finalizată miercuri sau joi. Este de așteptat ca Vladimir Putin să facă un anunț oficial cu privire la anexare până la sfârșitul săptămânii. Anunțul lui Putin ar putea veni mai devreme. În 2014, el a semnat un proiect de lege prin care recunoștea Crimeea ca parte a Rusiei la două zile după referendumul organizat de Moscova și înainte de un vot al parlamentului.

Avertismentul lui Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat în repetate rânduri că „pseudo-referendumurile” anunțate de Rusia ar distruge orice șansă de negocieri de pace.

Există temeri că, prin anexarea formală a teritoriilor ucrainene, Vladimir Putin își oferă un potențial pretext pentru a folosi arme nucleare. Doctrina nucleară a Rusiei permite utilizarea unor astfel de arme în cazul în care armele de distrugere în masă sunt folosite împotriva teritoriului său sau dacă statul rus se confruntă cu o amenințare existențială din partea armelor convenționale.

Oficialii britanici spun că anexarea poate consolida sprijinul pentru război în rândul publicului rus. „Liderii Rusiei speră aproape sigur că orice anunț de aderare va fi văzut ca o justificare a operațiunii militare speciale și va consolida sprijinul patriotic pentru conflict”, a declarat marți un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE