Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski le cere trupelor ruse să se predea: „Puterea rusă înţelege perfect că îşi trimite cetăţenii la moarte”

Președintele ucrainean vine cu un nou mesaj. Volodimir Zelenski s-a adresat cetățenilor ruși cărora le-a transmis că președintele lor, Vladimir Putin, îi trimite cu bună știință la moarte.

„Puterea rusă înţelege perfect că îşi trimite cetăţenii la moarte", a spus preşedintele Zelenski în limba rusă, potrivit Agerpres.

Zelenski le-a cerut forțelor armate ruse să se predea, spunând că vor fi tratați într-un mod civilizat și că nimeni nu va afla care sunt circumstanțele predării.

"Veţi fi trataţi într-un mod civilizat... nimeni nu va şti care sunt circumstanţele predării voastre", a adăugat Zelenski.

Declarațiile președintelui ucrainean, de sâmbătă seară, au apărut după ce Rusia a adoptat noi legi care înăspresc pedepsele pentru dezertori și pentru predarea voluntară.

Zelenski, mesaj către poporul din Rusia: „Protestaţi! Luptaţi! Fugiţi!”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj în limba rusă către poporul Rusiei, la două zile după mobilizarea anunțată de Vladimir Putin. Acestia a îndemnat la proteste împotriva anunțului liderului de la Kremlin.

"În acest război în şase luni, au fost ucişi 55.000 de soldaţi ruşi (...) Vreţi mai mulţi? Nu? Deci protestaţi! Luptaţi! Fugiţi! sau predaţi-vă" armatei ucrainene, a lansat Volodimir Zelenski în rusă în tradiţionalul său mesaj video. "Acestea sunt opţiunile voastre pentru a supravieţui", a spus Zelenski, potrivit Agerpres.

"Sunteţi deja complici la toate crimele (armatei ruse), crimele şi torturile ale căror victime sunt ucrainenii. Pentru că tăceţi. Pentru că tăceţi mereu", a acuzat liderul de la Kiev.

El a adăugat că autorităţile ruse se pregătesc să mobilizeze "până la un milion de oameni". Oficial, Moscova a anunţat cu o zi înainte mobilizarea cu începere de miercuri a 300.000 de rezervişti.

"Este momentul alegerii pentru voi. Pentru bărbaţii din Rusia, este alegerea de a muri sau de a trăi, de a deveni invalizi sau de a-şi păstra sănătatea. Pentru femeile din Rusia, alegerea este să-şi piardă pentru totdeauna soţii, fiii, nepoţii ori să încerce, totuşi, să îi protejeze împotriva morţii, împotriva războiului, împotriva unui singur bărbat", Vladimir Putin, a continuat preşedintele ucrainean.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE