Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Presa rusă: Un milion de rezerviști ar putea fi mobilizați pentru a lupta în Ucraina. Articolul ascuns din decretul lui Putin

Un articol ascuns în decretul semnat de președintele rus, Vladimir Putin, ar putea duce la mobilizarea militară a un milion de cetățeni ruși.

Informația a fost publicată pe site-ul în limba engleză al publicației Novaya Gazeta Europa, care citează surse de la Kremlin. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a negat însă totul, reacția sa fiind publicată de agenția rusească de presă Ria Novosti.

Potrivit publicației ruse, Articolul 7 din ordinul de mobilizare a fost marcat ca „informație de uz intern”. Sursa din cadrul administrației prezidențiale de la Moscova a declarat pentru Novaya Gazeta că numărul rușilor care urmează a fi chemați sub arme a fost schimbat de mai multe ori și, în cele din urmă, s-a oprit la un milion.

Singurul care a avansat un număr a fost ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, care a vorbit de 300 de mii de rezerviști și bărbați cu pregătire militară.

Între timp, zeci de mii de ruși au fost chemați deja la datorie, iar această etapă ar putea fi doar începutul. Presa rusă independentă susține că Rusia îi recrutează cu forța chiar și pe cei arestați în cadrul protestelor anti-război.

În mai multe regiuni din Rusia, unele familii și-au luat rămas bun cu tristețe de la rudele care trebuie să plece pe front.

Hackerii au spart site-ul Ministerului rus al Apărării

După anunțul făcut de președintele Vladimir Putin, hackerii au anunțat că au spart site-ul Ministerului Apărării din Rusia și au descoperit că lista celor "aleși" pentru mobilizare a ajuns la un milion.

„Apropo, în Ucraina se desfășoară de mulți ani o mobilizare totală a întregii populații adulte, inclusiv a femeilor - pentru a le recruta în rândurile batalioanelor naționaliste ucrainene și în forțele armate”, a afirmat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

De cealaltă parte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis militarilor ruși să fugă sau să se predea.

„Cincizeci și cinci de mii de soldați ruși au murit în acest război în șase luni. Zeci de mii sunt răniți, mutilați. Vreți mai mult? Dacă nu, atunci protestați. Luptați. Fugiți sau predați-vă în captivitate ucraineană. Acestea sunt opțiunile pe care le aveți pentru a supraviețui”, a declarat Zelenski.

Mulți ruși au decis să scape de această mobilizare forțată folosind transportul aerian. Alții încearcă să fugă pe cale terestră, în țări precum Finlanda. O serie de țări europene iau însă în considerare restricționarea vizelor pentru cetățenii ruși.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE