Zelenski, mesaj către poporul din Rusia: „Protestaţi! Luptaţi! Fugiţi! sau predaţi-vă armatei ucrainene”

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj în limba rusă către poporul Rusiei, la două zile după mobilizarea anunțată de Vladimir Putin. Acestia a îndemnat la proteste împotriva anunțului liderului de la Kremlin.

"În acest război în şase luni, au fost ucişi 55.000 de soldaţi ruşi (...) Vreţi mai mulţi? Nu? Deci protestaţi! Luptaţi! Fugiţi! sau predaţi-vă" armatei ucrainene, a lansat Volodimir Zelenski în rusă în tradiţionalul său mesaj video. "Acestea sunt opţiunile voastre pentru a supravieţui", a spus Zelenski, potrivit Agerpres.

"Sunteţi deja complici la toate crimele (armatei ruse), crimele şi torturile ale căror victime sunt ucrainenii. Pentru că tăceţi. Pentru că tăceţi mereu", a acuzat liderul de la Kiev.

El a adăugat că autorităţile ruse se pregătesc să mobilizeze "până la un milion de oameni". Oficial, Moscova a anunţat cu o zi înainte mobilizarea cu începere de miercuri a 300.000 de rezervişti.

"Este momentul alegerii pentru voi. Pentru bărbaţii din Rusia, este alegerea de a muri sau de a trăi, de a deveni invalizi sau de a-şi păstra sănătatea. Pentru femeile din Rusia, alegerea este să-şi piardă pentru totdeauna soţii, fiii, nepoţii ori să încerce, totuşi, să îi protejeze împotriva morţii, împotriva războiului, împotriva unui singur bărbat", Vladimir Putin, a continuat preşedintele ucrainean.

Proteste în Rusia după anunțul lui Putin

În mai multe orașe din Rusia, au existat proteste după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială, la șapte luni de la începutul invaziei în Ucraina. Peste 1.300 de persoane au fost arestate în urma acestor proteste.

Totodată, anunțul lui Putin i-a determinat pe mai mulți ruși să părăsească țara.

Distribuie

Taguri