Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Expert ONU, la Euronews România: „Există posibilitatea ca rușii să devină potențial refugiați la un moment dat”

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri o mobilizare militară parţială în Rusia pentru îndeplinirea obiectivelor „operaţiunii militare speciale” în Ucraina.

Mobilizare parțială în Rusia

În discursul său televizat, anunţat iniţial pentru marţi seara, dar care fusese amânat din motive neprecizate, preşedintele rus a afirmat că obiectivul său este „eliberarea” Donbasului, zonă minieră din estul Ucrainei compusă din regiunile Doneţk şi Lugansk.

Putin a mai spus că majoritatea populaţiei din această zonă nu doreşte să revină la ceea ce el a numit „sub jugul” Ucrainei.

„Ne aflăm într-o situație fără precedent. Rusia și SUA au devenit membre ale ONU în 1945 cu Liga Națiunilor, care funcționa înainte de 1945 într-un ritm foarte prost, din cauza absenței celor două mari puteri. Odata ce au devenit membri permanenți, până acum, niciodată un membru permanent nu a deschis un conflict, nu a participat la un conflict deschis, cum este războiul din Ucraina. ONU încearcă să găsească soluții pe care nu le-a avut prevăzute în Carta ONU, cea care reglementează funcționalitatea Consiliului de Securitate. Nu există niște soluții clare în acest moment, având în vedere dreptul de veto al Rusiei, cât și situația foarte fragilă dintre membrii Consiliului de Securitate, care fac ca întâlnirile să fie extrem de dificile”, a declarat Cosmin Corendea, expert ONU, la Euronews România.

Expertul ONU a mai adăugat că „președintele Biden a avut un mesaj extrem de complex, aducând aminte de riscul la care sunt expuse instituțiile internaționale, până și Consiliul de Securitate al ONU însuși, care este într-o poziție extrem de fragilă, poate cea mai fragilă de la 1945 și până astăzi. Acea cooperare internațională a stagnat, împărțind lumea în două, cei care favorizează războiul și cei care îl condamnă”.

„Rusia a devenit deja o țară foarte izolată. Au mai fost războaie în lume, care au avut consecințe extrem de grave, însă niciodată nu s-a blocat diplomatic acest canal de comunicare între membrii Consiliul de Securitate, întotdeauna au existat diversiuni, opinii separate, însă nu s-a ajuns niciodată la situația de astăzi”, a mai spus Cosmin Corendea.

Biletele de avion dinspre Moscova spre Istanbul și Erevan, epuizate imediat după discursul lui Putin

Presa rusă anunță că la câteva minute după discursul lui Vladimir Putin au fost cumpărate toate biletele de avion de astăzi dinspre Moscova spre Istanbul și Erevan (capitala Armeniei).

Jurnaliștii au publicat ca dovadă o captură de ecran de pe site-urile de rezervare online a curselor aeriene. Aceștia au încercat să găsească bilete spre cele două destinații, dar nu au reușit să găsească niciun loc liber.

„Există posibilitatea ca rușii să devină potențial refugiați la un moment dat. Trebuie să ne focusăm asupra tineretului, care nu are posibilitatea să dea 9.000 de lei pe un bilet de avion, pentru că cei care deja au cumpărat bilete de avion sau au această posibilitate financiară de a părăsi Rusia sunt cei favorizați. Majoritatea tinerilor, din păcate, nu sunt în această poziție, să își permită să fugă, pur și simplu, din Rusia în acest moment, unii neavând nici pașapoarte sau acte de călătorie”, a explicat Corendea.

Expertul a conchis explicând că „este evident că poziția Rusiei este cea pe care o are din februarie, să aștepte iarna”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE