Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mobilizare în Rusia. Câți soldați mai aruncă Putin în luptă

Ministrul rus al Apărării a declarat că vor fi chemați 300.000 de soldați aflați în rezervă, după anunțul mobilizării parțiale făcut de Vladimir Putin. Totodată, Serghei Șoigu a precizat că nu vor fi trimiși pe câmpul de luptă din Ucraina toți cei care pot fi recrutați, iar la mobilizarea parțială vor participa doar persoanele cu experiență de luptă, potrivit Kommersant.

„Cei care au servit, au o specialitate militară și experiență de luptă sunt supuși mobilizării. Aceasta reprezintă 1% din resursa totală de mobilizare. Rusia are o resursă de mobilizre uriașă”, a declarat Serghei Șoigu.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri o mobilizare militară parţială în Rusia pentru îndeplinirea obiectivelor "operaţiunii militare speciale" în Ucraina, în cursul unui discurs televizat către naţiune.

Aceasta este primul discurs al lui Vladimir Putin de la anunțul operațiunii speciale militare pe care armata rusă o demarează în Ucraina. La aproape șapte luni de război, mesajul președintelui rus schimbă regulile jocului, transformând operațiunea militară specială de denazificare într-o ofensivă împotriva armatei ucrainene, care are menirea de a apăra regiunile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie.

Câți militari sunt în rezerva rusă

Din reverva militară a Rusiei fac parte peste două milioane de foști recruți și soldați contractuali, dar puțini au pregătire militară activă sau experiență pe câmpul de luptă, potrivit ISW. Doar 10% dintre recruți primesc cursuri de perfecționare după încheierea serviciului militar. Rusia neavând capacitatea administrativă și financiară de a pregăti rezerviști în mod continuu.

Legea actuală împiedică recruții cu mai puțin de patru luni de pregătire să participe la luptă. Cu toate acestea, legea marțială sau mobilizarea generală ar putea înlocui politica actuală, permițând angajarea imediată a noilor recruți sau a rezerviștilor mobilizați.

Potrivit unei analize RAND din 2019, Rusia avea doar 4.000 până la 5.000 de soldați care făceau parte dintr-o rezvervă activă, ce urmau un antrenament regulat.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat în repetate rânduri că Forţele Armate Ruse sperau să aibă 80.000-100.000 de membri activi în rezervă.

În 2021, armata rusă a început o nouă inițiativă pentru a remedia lipsa unei rezerve pregătite, Rezerva Armatei Ruse de Luptă (BARS-2021). BARS-2021 și-a propus să creeze o rezervă activă prin recrutarea de rezerviști voluntari pentru serviciul contractual de trei ani. BARS-2021 a funcționat pe același principiu ca rezervele SUA și NATO, unde rezerviștii se antrenează activ și sunt compensați. În cadrul BRAS-2021, rezerviștii ruși voluntari puteau să participe în mod regulat la exerciții lunare, menținându-și în același timp locurile de muncă civile.

Există informații limitate despre câți rezerviști s-au întors la serviciul militar. Datele din Novokuznetsk arată că orașul plănuia să câștige 220 de rezerviști, dar a raportat că a recrutat doar 20. Districtul Militar Central (CMD) a raportat că a desfășurat un program BARS-2022 în perioada 24-26 ianuarie 2022, timp în care CMD a câștigat 9.000 de rezerviști.

Rusia a folosit până acum 330.000 de militari în Ucraina

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), oficialii ucraineni au menționat că Rusia a angajat deja aproximativ 330.000 de militari pentru invazia lor în Ucraina, fără a efectua o mobilizare parțială sau totală în Rusia.

Forțele ruse au grupat 150.000 de militari în grupuri tactice de batalioane (BTG) și alte formațiuni și au implicat alți 70.000 de militari ale forțelor aeriene și maritime, restul personalului fiind inclus în unități de sprijin necombatant, după cum a afirmat șeful adjunct al Statului Major General ucrainean pentru operațiuni principale, Oleksiy Gromov.

Gomorov declarat Rusia a făcut apel și la peste 80.000 de militari din rezerva mobilizată, până la 7.000 de rezerviști din Rezerva Armatei de Luptă a Rusiei (BARS-2021), până la 18.000 de membri ai Gărzii Naționale Ruse (Rosguardia) și până la 8.000 de soldați din companiile militare private.

Raportul oficialilor ucraineni, citat de ISW, nu a precizat dacă aceste cifre includ și militarii mobilizați cu forța în Republicile Populare Donețk și Lukansk.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE