Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Olaf Scholz, despre războiul din Ucraina. „Nu vom accepta nicio pace dictată de Rusia”

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că președintele rus Vladimir Putin va renunța la ”ambițiile sale imperiale” care riscă să distrugă Ucraina și Rusia deopotrivă, doar dacă recunoaște că nu poate câștiga războiul.

Șeful Guvernului de la Berlin a avertizat că revenirea la imperialism odată cu războiul declanșat la ordinul lui Vladimir Putin reprezintă un dezastru pentru întreaga planetă.

"De aceea nu vom accepta nicio pace dictată de Rusia şi de aceea Ucraina trebuie să fie capabilă să respingă atacul Rusiei", a spus Olaf Scholz, marți, în prima sa intervenţie în cadrul Adunării Generale a ONU, care are loc la New York, conform Agerpres.

De asemenea, Scholz a susținut că războiul din Ucraina este o amenințare pentru ordinea păcii la nivel global, ordine care este bazată pe reguli. Cancelarul german a cerut ONU să o apere de cei care ar prefera o lume în care "cei puternici îi conduc pe cei slabi".

Olaf Scholz: „Unii vor să ne trimită înapoi într-o ordine mondială în care războiul este un mijloc comun al politicii”

"Să privim neputincioşi cum unii vor să ne trimită înapoi într-o ordine mondială în care războiul este un mijloc comun al politicii, naţiunile independente trebuie să se alăture vecinilor lor mai puternici sau stăpânilor coloniali, iar prosperitatea şi drepturile omului sunt un privilegiu pentru cei puţini norocoşi?", a întrebat Scholz.

"Sau reuşim împreună să ne asigurăm că lumea multipolară a secolului 21 rămâne o lume multilaterală? Răspunsul meu, ca german şi european, este: trebuie să reuşim".

Potrivit agenției Reuters, aliaţii occidentali concurează cu Rusia pentru influenţă diplomatică de când Rusia a început invazia în Ucraina, pe 24 februarie.

Cancelarul german a anunţat că Berlinul va găzdui pe 25 octombrie o conferinţă privind reconstrucţia Ucrainei. Germania va ajuta guvernul de la Kiev cu "costul enorm al reconstrucţiei ţării", a spus Scholz.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE