Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Olaf Scholz: Germania discută cu aliații săi garanții de securitate pentru Ucraina

Germania discută garanţii de securitate pentru Ucraina cu aliaţii săi, în pregătirea terenului post-conflict din Ucraina, a declarat cancelarul Olaf Scholz duminică postului de radio ARD, relatează Reuters, citat de Agerpres.

„Discutăm cu prieteni apropiaţi chestiunea garanţiilor de securitate pe care le putem oferi. Acesta este un proces în desfăşurare. Este clar că nu va fi acelaşi lucru ca în cazul unui membru al NATO", a apreciat Scholz.

„Este foarte clar că aceasta este o chestiune care este atent pregătită în sfera diplomatică, pentru ziua pe care sperăm să o vedem curând, când războiul se va fi încheiat", a adăugat el.

Asigurările de securitate, mână în mână cu fondurile pentru reconstrucție

Acum două săptămâni, Olaf Scholz declara că Ucraina are nevoie de un Plan Marshall pentru reconstrucție, făcând referire la planul sponsorizat de SUA pentru a repune pe picioare economiile Europene după cel de-Al Doilea Război Mondial. 

„La fel ca Europa devastată după Al Doilea Război Mondial, Ucraina are astăzi nevoie de un plan Marshall pentru reconstrucţie”, a afirmat Scholz într-un discurs în Bundestag, înaintea summiturilor UE, G7 şi NATO.

Punerea în practică a acestor planuri pentru reconstrucția Ucrainei va necesita, însă, o încetare a conflictului. Concomitent cu acestea, garanțiile de securitate vor asigura că resursele financiare ale statelor participante la reconstucție nu vor fi pierdute.

„Încredere în securitate pentru deceniile următoare”

În luna mai, președintele Volodimir Zelenski anunța că țara pe care o conduce înregistrează progrese în negocierile „cu principalele naţiuni ale lumii” pentru oferirea Ucrainei „încredere în securitate pentru deceniile următoare”.

„Este prima dată în istoria statului nostru când este posibil să se stabilească astfel de garanţii. Nu ceva într-un memorandum, nu vreo dorinţă declarativă pentru un anumit curs, ci garanţii specifice”, a spus preşedintele ucrainean, citat de Agerpres.

O conferință pentru reconstrucția Ucrainei va avea loc luni și marți, 4-5 iulie, în Elveția. La aceasta vor participa reprezentanți ai peste 40 de țări și 20 de instituții internaționale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE