Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania ar putea ajunge să impună limite pentru consumul de gaze, în cazul unui deficit de energie la iarnă, a anunțat ministrul Economiei, Robert Habeck. 

„În timpul iernii, există o amenințare [...] în care reducerile trebuie să fie impuse (prin lege, n.red.). În opinia mea, asta ar duce la o criză economică severă în Europa și Germania, iar asta trebuie să fie evitat cu orice preț”, a declarat ministrul Habeck, citat de CNN.

Declarația acestuia vine după ce, acum două săptămâni, Rusia și-a redus exporturile de gaz spre Germania cu 60%.

Săptămâna trecută, Habeck denunța „atacul economic” al rușilor prin reducerea livrărilor, potrivit Politico, și lăuda populația și mediul de afaceri geman pentru „disponibilitatea” de a economisi și stoca energie. „Acum este momentul să o faceți”, îndemna ministrul.

„Încă nu suntem aici în prezent (la a limita consumul de gaz, n.red.), însă, pentru a nu ajunge, avem nevoie de acțiuni decisive, comune, bazate pe solidaritate și, mai presus de toate, acțiuni foarte rapide”, a precizat acesta, premergător unei întâlniri cu miniștrii UE ai Energiei.

Ministrul Economiei nu a detaliat, însă, ce ar presupune concret aceaste „limitări” în consumul cu gaz, sau pentru cine ar fi, însă Germania lucrează, pe mai multe fronturi, pentru a preveni o astfel de situație.

Măsurile luate de Germania pentru a evita „o criză economică severă”

„O criză de aprovizionare într-o țară va duce la o criză economică în alta, (deci) suntem comiși și dependenți de solidaritate aici”, a afirmat Habeck. 

În eventualitatea unei crize în privința aprovizionării cu gaz în această iarnă, Germania va forma o alianță de întrajutorare cu țări vecine precum Cehia, Austria, Polonia și Franța, conform thelocal.de.

„Noi nu am face niciun progres dacă nu am putea să contăm pe Franța, Belgia, Țările de Jos și Norvegia, care ne susțin”, a detaliat ministrul.

Pentru a economisi mai mult gaz, Germania a anunțat recent că va limita folosirea acestuia pentru producția de energie electrică, și se va baza, în schimb, pe arderea de mai mult cărbune. 

În același timp, liderul opoziției Germane, Friedrich Merz (CDU), precum și ministrul de finanțe din guvernul Scholz, Christian Lindner (FDP), propun amânarea închiderii centralelor nucleare pentru a reduce și mai mult dependența energetică de Rusia. În prezent, centralele nucleare, șase la număr în Germania, sunt într-un proces de închidere care ar urma să se finalizeze până la sfârșitul anului 2022.

Prentru a preveni o criză energetică și una economică „severă”, Germania intenționează să-și umple rezervele de gaz de la 60% în prezent, la 80% în octombrie, respectiv 100% până la iarnă, potrivit datelor DW.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE