Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statele membre ale UE vor discuta variante pentru a reduce, în comun, cererea de gaze

Publicat de: Euronews

Miniştrii Energiei din ţările membre UE vor discuta luni opţiuni cu privire la o reducere, în comun, a cererii de gaze naturale, într-un moment în care blocul comunitar se confruntă cu o reducere semnificativă a livrărilor de gaze ruseşti şi se pregăteşte pentru noi şocuri pe partea de aprovizionare, transmite Reuters, citată de Agerpres.

„Intenţionez să le prezint miniştrilor măsuri concrete care, în opinia mea, vor permite, atât la nivelul statelor membre cât şi la nivelul Comisiei, să fim mai bine pregătiţi”, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, la sosirea sa la reuniunea miniştrilor Energiei.

Problema gazelor în Europa

Comisia Europeană intenţionează să prezinte luna viitoare un plan la nivelul UE, pentru a coordona pregătirile în vederea posibilelor noi şocuri de aprovizionare cu gaze.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a ajuns la un acord cu Norvegia pentru a aduce mai multe gaze naturale din ţara scandinavă în cele 27 de state membre UE, dintre care aproape jumătate se confruntă acum cu o reducere a livrărilor de gaze ruseşti. Norvegia, care este cel mai mare producător de gaze din Europa Occidentală, şi-a majorat deja producţia ca răspuns la problemele de aprovizionare din Europa. În perioade normale, Uniunea Europeană importă aproximativ o cincime din necesarul său de gaze din Norvegia, comparativ cu 40% din Rusia, însă asta a fost înaintea invadării Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE