Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE anunță că va importa mai multe gaze din Norvegia pentru a compensa reducerea livrărilor din Rusia

Uniunea Europeană a ajuns joi la un acord cu Norvegia pentru a aduce mai multe gaze naturale din ţara scandinavă în cele 27 de state membre UE, dintre care aproape jumătate se confruntă acum cu o reducere a livrărilor de gaze ruseşti.

Anterior, Frans Timmermans a declarat că un număr de ţări membre ale Uniunii Europene sunt acum afectate de reducerea livrărilor de gaze din Rusia.

Norvegia şi Comisia Europeană „îşi vor intensifica cooperarea pentru a se asigura livrări suplimentare de gaze din Norvegia pe termen scurt şi lung”, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

„Având în vedere nivelul ridicat al producţiei înregistrat de Norvegia în primele luni ale anului, o tendinţă care este aşteptată să continue pentru restul anului, există un potenţial important pentru creşterea vânzărilor în Europa în 2022, aducând o cantitate suplimentară de energie de aproape 100 de Twh pe piaţa europeană”, se mai arată în comunicatul care este semnat şi de comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.

Norvegia, care este cel mai mare producător de gaze din Europa Occidentală, şi-a majorat producţia ca răspuns la problemele de aprovizionare din Europa şi anterior autorităţile de la Oslo estimau că vânzările de gaze vor creşte cu 8% în acest an până la 122 miliarde metri cubi. În perioade normale, Uniunea Europeană importă aproximativ o cincime din necesarul său de gaze din Norvegia, comparativ cu 40% din Rusia, însă asta a fost înaintea invadării Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE