Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania își îndeamnă populația și mediul de afaceri să economisească energie, după ce Gazprom a redus livrările cu 60%

Germania își intensifică mesajele către populație și mediul de afaceri pentru a economisi energie, după ce compania rusă Gazprom a anunțat reduceri cumulate care însumează 60% din totalul livrărilor de gaze naturale către țară prin conducta Nord Stream 1.

Președintele Vladimir Puțin „face ceea ce era de temut încă de la început - reduce volumul de gaz, nu dintr-o singură mișcare, ci pas cu pas”, a precizat vicecancelarul german, Robert Habeck, pe Twitter, citat de Euronews.com.

Gazprom a invocat „probleme tehnice” pentru reducerea livrărilor, precizând că sancțiunile impuse de Canada ulterior invaziei din Ucraina le-a împiedicat partenerul Siemens Energy să trimită echipament pentru realizarea „revizuirilor tehnice”.

Guvernul german refuză, însă, argumentul rușilor, și afirmă că mentenanța nu ar fi trebuit să fie o problemă „până la toamnă” și că decizia Rusiei de a limita livrările este un pretext pentru a produce incertitudine și pentru a crește prețurile.

Rusia își reduce livrările de gaze spre Europa

Federația Rusă și-a redus livrările de gaz atât către Germania, cât și pentru Italia și Franța. Ulterior invaziei ruse în Ucraina, țările de pe bătrânul continent își anunțaseră intenția de a-și elimina dependența de gaz rusesc.

Gigantul energetic Eni din Italia a fost inștiințat cu o zi înainte de către Gazprom că livrările cu gaz vor scădea cu 50% începând de ziua următoare, în timp ce Franța nu mai primește deloc gaz rusesc prin conducte.

Cu toate acestea, Agenția Federală a Rețelelor din Germania anunță că nu își face griji în privința rezervelor de gaz, deoarece facilitățile de stocare ale Germaniei sunt „semnificativ mai pline” decât în anii precedenți.

Cu toate acestea, Habeck, care este ministru al Economiei în Guvernul Scholz, a lansat săptămâna trecută o campanie oficială prin care îndeamnă populația și mediul de afaceri să economisească energie. Ministrul a dat asigurări că nu există probleme cu aprovizionarea în Germania.

„Gazul vine în Europa, nu avem probleme cu aprovizionarea, însă volumul de gaz trebuie să fie achizioționat de pe piață și prețul lui va continua să crească”, a afirmat Robert Habeck.

Ministrul Habeck a mai subliniat deciziile anterioare ale Kremlinului de a tăia livrările cu gaz spre Bulgaria, Danemarca și alții. Acesta a precizat că guvernul german este „pregătit” pentru astfel de măsuri.

Habeck a lăudat disponibilitatea germanilor și a mediului de afaceri pentru a economisi energie și de a stoca gaz.

„Acum este momentul să o faceți. Fiecare kilowatt/oră ajută situația. Este o situație care e serioară, însă nu o situație care ne pune în pericol securitatea aprovizionării din Germania”, a conchis ministrul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE