Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Care sunt prioritățile energetice ale Berlinului, dacă Germania ar ajunge să raționalizeze gazul

Agenția Federală a Rețelelor, care supraveghează inclusiv domeniul energiei din Germania, a anunțat astăzi ariile prioritare care ar primi gaz, în cazul în care statul german ar fi nevoit la iarnă să raționalizeze energia, din cauza unor deficite „severe”.

Anunțul vine după ce, la începutul săptămânii, ministrul Economiei germane preciza că guvernul din care face parte ar putea impune, la iarnă, limite pentru consumul de gaze. Și Uniunea Europeană promitea, ieri, un plan pentru a pregăti statele UE de o eventuală oprire a livrărilor de gaz din Rusia.

Astfel, printre ariile prioritare se numără locuințele private, spitalele, companiile farmaceutice și producătorii de hârtie, potrivit Reuters.

„Nu putem clasifica fiecare afacere ca fiind sistematic importantă”, a declarat președintele Agenției Federale a Rețelelor, Klaus Muelle, într-un interviu pentru Funke, publicat astăzi.

„Produsele și serviciile pentru divertisment vor fi mai puțin importante… piscinele clar că nu sunt critice, precum nici producerea de biscuiți de ciocolată”, a continuat Muelle, care nu a exclus, totuși, posibilitatea tăierii energiei pentru locuințele private.

Care ar fi criteriile prioritizărilor

„Dacă vine vorba de raționalizare, va trebui prima oară să reducem consumul industrial”, a precizat acesta.

Astfel, potrivit lui Muelle, consumul industrial ar fi prioritizat după impactul comercial, economic și social pe care le-ar avea oricare dintre raționalizări.

„Pot să garantez că vom face totul pentru a evita ca locuințele private să rămână fără gaz. Însă am învățat din criza (cauzată de pandemia de, n.red.) coronavirus că nu ar trebui să facem promisiuni pe care nu suntem siguri că le putem ține”, a declarat Muelle.

Printre industriile prioritare se numără inclusiv cea a hârtiei, care ar rămâne crucială pentru ziare și împachetarea medicamentelor. „Libertatea presei este un drept important: într-o criză de gaz ar fi o cerere extrem de mare pentru informație”, a subliniat el.

Care sunt alternativele Germaniei la gazul rusesc

În ultimele 3 săptămâni, livrările de gaz din Rusia au scăzut cu 60% din cauza unor „probleme tehnice”, potrivit autorităților de la Moscova. 

Pe cealaltă parte, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a catalogat săptămâna trecută reducerea livrărilor de gaze ca fiind un „atac economic” al țării conduse de Vladimir Puțin, ca urmare a sancțiunilor Vestului după invazia Rusiei în Ucraina.

Deși Muelle a nuanțat că Germania nu se confruntă cu lipsa de electricitate sau de hidrocarburi, acesta a spus că locuințele private încă ar trebui să-și concentreze eforturile pe economisirea de energie. Aceste declarații au fost împărtășite, anterior, și de ministrul Habeck.

Chiar dacă Rusia ar tăia complet livrările de gaz, Germania ar primi în continuare livrări atât de la Norvegia și Tările de Jos prin conducte, cât și gaz natural lichefiat (LNG) de peste ocean, a adăugat Muelle.

Săptămâna trecută, Habeck preciza că posibilele reduceri de gaz la iarnă ar duce la o criză economică „severă” în Europa și Germania, fapt care „trebuie evitat cu orice preț”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE