Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE pregătește un plan de urgență pentru posibilitatea opririi livrărilor de gaz rusesc

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis astăzi că executivul european va elabora un plan de urgență în această lună cu scopul de a sprijini statele membre ale UE să „se descurce” și fără gaz rusesc, în contextul în care Rusia a tăiat cu 60% livrările spre Germania, în ultimele săptămâni.

„Pregătim un plan de urgență pentru Europa. Prețul energiei este mare. Oamenii - pe bună dreptate - așteaptă de la noi (politicienii, n.red.) să facem ceva în privința asta”, a declarat von der Leyen în Cehia, unde a marcat începutul președinției Cehe a Consiliului rotativ al UE, conform AP.

Aceasta a precizat că planul de urgență, care ar urma să fie prezentat la mijlocul lui iulie, s-ar focusa pe două puncte „cheie”, astfel încât UE să aibă atât „o idee clară” de unde să diminueze aprovizionarea cu energie rusească, cât și să adune împreună statele membre care suferă de aceleași probleme privind aprovizionarea.

„Avem nevoie de un plan bun, comun, în care energia sau gazul să circule acolo unde e cea mai mare nevoie”, a detaliat Ursula von der Leyen.

„Prețurile la energie sufocă economia”

Planul, care este fundament pe demersurile deja existente ale UE de a elimina cărbunele, petrolul și gazul natural care provin din Rusia, va fi dezvoltat împreună cu guvernul ceh, al cărui prim-ministru a subliniat „presiunea politică din întreaga UE” de a acționa în acest sens.

„Prețurile la energie sufocă economia. Ăsta este cel mai mare test al nostru pentru viitoarele luni”, a precizat premierul Petr Fiala, al cărui executiv deține, de astăzi, președinția Consiliului UE.

Potrivit Președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, planul de urgență ar accelera, la nivel european, dezvoltarea energiei regenerabile, precum a celei eoliene sau solare.

Luna trecută, Comisia anunța „REPowerEU”, plan în valoare de aproape 300 de miliarde de euro, al cărui obiectiv este sprijinirea țărilor membre UE să abandoneze rapid importurile de energie din Rusia, prin utilizarea mai eficientă a combustibililor fosibili și prin extinderea rapidă a energiei regenerabile.

„Următorul pas este să facem disponibile statelor membre cele 300 de miliarde de euro care vin împreună cu REPowerEU, și, ca urmare, desigur că contăm pe președinția ta să ajungă rapid la un acord pentru adoptarea regulamentelor REPowerEU”, i-a spus von der Leyen premierului ceh.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE