Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

REPowerEU: Guvernul va renegocia tot ce se poate din capitolul energie al PNRR

Nicolae Ciucă a declarat la Vadu, în cadrul ceremoniei dedicate începerii producției de gaze naturale din Proiectul MGD al Black Sea Oil&Gas, că Executivul este pregătit să renegocieze tot ce se poate din PNRR.

Întrebat dacă Guvernul ar putea renegocia capitolul de energie, respectiv amânarea închiderii minelor și producția pe bază de cărbune, premierul a spus că: "În acest moment, există la nivelul UE o decizie care a fost şi denumită REPowerEU. În interiorul acestei oportunităţi, se vor discuta elementele de plan în domeniul energiei. Vom renegocia tot ce se poate renegocia, în beneficiul cetăţenilor români şi al economiei româneşti".

REPowerEU este noua strategie a Comisiei Europene, concepută pentru a reduce dependența de resursele energetice din Rusia și pentru a gestiona criza climatică.

Combustibilii fosili din Rusia, utilizați acum drept o armă economică și politică, îi costă pe europeni aproape 100 de miliarde de euro anual. Împreună, statele UE pot elimina cât mai repede dependența energetică de Rusia, pentru a nu mai finanța războiul din Ucraina și a răspunde în egală măsură ambiției de a diversifica sursele de energie. UE își propune în acest fel să accelereze implementarea energiei regenerabile pentru consumatorii casnici și industriali. Prin REPowerEU se vor elimina secvențial din consumul blocului comunitar aproximativ 155 de miliarde de metri cubi de gaze fosili, care echivalează cu cantitatea importată de UE în 2021.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE