Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România are șanse să renegocieze PNRR pentru a include irigațiile

Modificările la PNRR sunt posibile, însă doar pe baze obiective, nu pe criterii politice. Este declarația făcută de europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

Eurodeputatul a precizat că orice propuneri vor face statele membre UE pentru a face investiții care să reducă dependența de Rusia vor fi evaluate pozitiv de Comisia Europeană.

„Invazia ilegală a forțelor armate ruse în Ucraina este o bază obiectivă. Vedem cu toții că sunt necesare investiții în securitate energetică, în interconectori, în îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea dependenței de Federația Rusă.

Orice propuneri de investiții vor face statele membre în aceste domenii, Comisia Europeană le va evalua favorabil. La fel vedem ca după invazia Rusiei în Ucraina că securitatea alimentară este la fel de importantă, trebuie să creștem producția în UE, pentru a suplini importurile din Rusia și Ucraina”, a declarat Siegfried Mureșan.

Ce se întâmplă cu banii pentru irigații?

Eurodeputatul a mai precizat că „orice investiție - irigații, infrastructură - care vor duce la creșterea producției vor fi evaluate în mod pozitiv de Comisia Europeană”.

În ceea ce privește fondurile pentru irigații și dacă se vor obține acestea din banii alocați altor domenii, Siegfried Muresan a spus că: “suma totală la dispoziția României pentru PNRR va fi făcută publică de Comisia Europeană acum în iunie, în funcție de creșterea economică înregistrată de România în 2020-2021”.

“Vom ști în cursul acestei luni suma de bani pe care o avem la dispoziție. Dacă dorim să alocăm mai mulți bani pentru un domeniu evident trebuie să găsim în cadrul sumei ce ne stă la dispoziție domenii în care să alocăm mai puțin, urmând ca după aceea CE să aprobe noul PNRR. Sunt convins că Comisia Europeană va aproba amendamente obiective legate de securitatea alimentară și energie”, a spus eurodeputatul.

Declarațiile lui Siegfried Mureșan vin în contextul în care agricultura României nu beneficia de bani din PNRR. În contextul războiului din Ucraina, când o criză alimentară e iminentă, irigațiile, desecarea, dar și depozitele de alimente sunt esențiale.

Ce alte domenii ar putea primi mai puțini bani?

“Guvernul fiecărui stat membru îl decide. Noi, când am negociat legislația la nivel european, am negociat-o cu priorități clare. Tranziție spre economie verde și digitală, sprijin pentru economie, coeziune socială, teritorială, sprijin pentru modernizarea instituțiilor publice, inclusiv pentru construcția și modernizarea de spitale, școli, dar am lăsat intenționat flexibilitate statelor membre, astfel încât să poată aloca banii conform regulilor europene în domeniile în care au nevoie”, a declarat Siegfried Mureșan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE