Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cozi de mașini la punctele de trecere a frontierei Rusiei. Oamenii părăsesc țara după anunțul de mobilizare al lui Putin

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Rușii care vor să scape de ordinul de mobilizare al președintelui Vladimir Putin au format cozi la punctele terestre de trecere a frontierei cu orice stat care se învecinează cu Rusia, scrie publicația rusă The Moscow Times.

La granița Rusiei cu Finlanda, vameșii finlandezi spun că au raportat un ”număr excepțional” de ruși care au trecut frontiera în cursul nopții trecute, potrivit agenției Reuters. Peste 4.800 de cetățeni ruși au ajuns miercuri în Finlanda, în condițiile în care săptămâna trecută numărul acestora era de 3.100. În schimb, autoritățile din Norvegia au precizat că nu au observat schimbări privind traficul la punctele de frontieră.

Din spusele martorilor, traficul la granița ruso-georgiană a fost copleșitor. Astfel de blocaje în trafic au fost semnalate prin diverse filmări în apropierea graniței Rusiei cu Mongolia, cu toate că autoritățile vamale au negat existența unor astfel de probleme.

În Kazahstan, care o graniță de 6.846 de kilometri cu Rusia, utilizatorii au distribuit pe rețelele de socializare clipuri în care apar cozi de mașini.

Pe de altă parte, autoritățile din Letonia, Lituania și Estonia au anunțat că vor refuza să refugieze cetățeni ruși care fug din țară, ca urmare a ordinului de mobilizare al lui Putin, în condițiile în care au fost impuse restricții cetățenilor ruși încă de la începutul săptămânii.

Între timp, polițiștii de frontieră din aeroporturile ruse au început să interogheze bărbații în legătură cu efectuarea stagiului militar și verifică existența biletelor de întoarcere în țară, după cum a precizat jurnalista Ksenia Sobchak, citată de The Moscow Times.

Informațiile privind intensificarea traficului la frontieră au apărut, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat miercuri o ”mobilizare parțială” în Rusia. Armata rusă are 25 de milioane de rezerviști, pregătiți pentru a fi trimiși în Ucraina, notează sursa citată.

De cealaltă parte, Kremlinul a catalogat informațiile despre intensificarea traficului la frontiere drept ”extrem de exagerate”, precizând că unele dintre filmările distribuite pe Internet erau ”false”.

Fake-news despre coada de 35 de kilometri de la granița Rusiei cu Finlanda, demontat de Euronews

Potrivit Euronews.com, unii utilizatori au susținut că s-au format cozi de 35 de kilometri la granița cu Finlanda. Un clip surprins în punctul de trecere a frontierei Vaalimaa din sud-estul țării a fost vizionat de peste 2,5 milioane de ori pe Twitter.

Verificările realizate de Euronews au fost scos la iveală că filmarea a fost distribuită prima oară pe Internet pe 19 septembrie, cu două zile înainte de anunțul lui Putin privind mobilizarea. Mai mult, utilizatorul care l-a publicat pe TikTok și pe YouTube a afirmat că a filmat imaginile ”cu două săptămâni înainte”, la finalul lunii august, iar aglomerația era ”normală” pentru perioada de toamnă, la această vamă.

Declarațiile sale au fost conformate și de către reprezentanții poliția de frontieră finlandeză.

„Timpii de așteptare sunt normali la acest punct de trecere”, a afirmat Matti Pitkäniitty, șef al Departamentului de Relații Internaționale din cadrul Poliției de Frontieră finlandeză.

Aproape de 1.400 de persoane arestate, după protestele față de ordinul de încorporare

Declarațiile lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială a rezerviștilor au declanșat proteste în mai multe orașe din Rusia. Aproape 1.400 de oameni care au ieșit în stradă au fost arestați, au precizat observatorii independenți.

Ministerul rus al Apărării a precizat că 300.000 de rezerviști vor fi chemați la ordin.

În Rusia, legislația restricționează libera circulație doar în cazul decretării mobilizării generale. Deocamdată, Kremlinul nu a luat vreo decizie referitoare la închiderea granițelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE