Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO | Proteste în Rusia, după discursul lui Putin. Peste 1.000 de persoane, arestate

Publicat de: Sabina Coman

Rușii au ieșit în stradă în mai multe orașe din țară pentru a protesta față de mobilizarea anunțată de președintele Vladimir Putin.

Cel puțin 1.000 de oameni ar fi fost reținuți în Rusia la proteste împotriva mobilizării au fost arestaţi miercuri în Rusia, afirmă grupul independent OVD-Info.

VEZI GALERIA
10 imagini

Sursă foto: AP

Organizaţia de monitorizare a demonstraţiilor afirmă că are informaţii despre arestări în cel puţin 15 oraşe, la câteva ore după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare din ţară după cel de-al doilea război mondial.

Unii potestatari au purtat pancarte sau chiar foi de hârtie pe care scria „Nu războiului, Nu mobilizării.” Cei care au fost arestați riscă pedeapsa cu închisoarea până la 15 ani, potrivit procurorului general al Moscovei.

Manifestaţiile neautorizate sunt interzise de legislaţia rusă privind protestele.

„Acei tineri care l-au aclamat la diverse manifestări, în care Putin își arăta și reprezenta garanția unui război drept dus împotriva poporului ucrainean, acești tineri, astăzi sunt de partea cealaltă a baricadei, pentru că au realizat că sunt duși către un război nedrept și transformați în carne de tun. Decretul prin care Putin a făcut această mobilizare respectă în tot aproape decretele lui Stalin, iar Putin este ca un animal rănit la ora actuală. Decretul este un decret perceput de populație ca un asasinat în masă al tinerilor ruși”, a declarat Vasile Simileanu, doctor în geopolitică, la Euronews Romania.

Vasile Simileanu a mai adăugat că „atitudinea tineretului s-a schimbat, în mod sigur, pentru că sunt vizați”.

„Aceste familii nu mai suportă dictatura lui Putin. Dacă ar fi să facem o paralelă între Ceaușescu și discursul lui Putin vedem că este același. În condițiile astea consider că Putin a fost poate dezinformat de serviciile de informații care știau care este opinia colectivă față de un astfel de act sau pur și simplu n-a ținut cont de aceste informații. Putin este disperat. Măsurile pe care le va lua vor fi antidemocratice și împotriva poporului, fără nicio discutie, pentru că el caută să urmărească obiectivul pe care l-a stabilit inițial. Să ne aducem aminte de '89, când oamenii au ieșit în stradă. Este posibil să ne întâlnim cu astfel de situație și la Moscova. Chiar dacă lumea a avut accesul interzis la internet au comunicat pe diferite canale cu Occidentul și masele de studenți au fost întotdeauna cele mai revoluționare. Este posibil să asistăm la începutul sfârșitului lui Vladimir Putin. Există riscul ca dacă ostilitățile vor continua Putin să introducă legea marțială și putem asista la ieșirea masivă a populației în stradă. Tinerii nu se vor opri, pentru că și-au dat seama că acest război este nedrept. Putin va merge mai departe doar dacă va avea acceptul poporului”, a mai spus doctorul în geopolitică.

Știre inițială

Mişcarea tineretului prodemocraţie din Rusia „Vesna” a lansat miercuri un apel la organizarea în aceeaşi zi a unui protest pe întregul teritoriu al Federaţiei Ruse împotriva mobilizării militare parţiale decretate anterior de către preşedintele Vladimir Putin, relatează publicaţia independentă rusă Meduza.io, care transmite din afara ţării, după ce a fost declarată „agent străin” de către regimul de la Moscova.

Militanţii acestei organizaţii, cu sediul la Sankt-Petersburg, îi cheamă pe cetăţenii ruşi să se adune la ora 19:00 în centrele oraşelor lor la o acţiune de protest naţională sub lozinca „Niet moghilizaţii!”, asociind în mod sugestiv cuvintele „moghila” (mormânt) şi „mobilizaţia” (mobilizare), într-un cuvânt inexistent de fapt în limba rusă.

„Mii de bărbaţi ruşi - taţii, fraţii şi soţii noştri - vor fi aruncaţi în maşina de tocat a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor plânge mamele şi copiii lor?”, subliniază organizaţia în apelul său difuzat prin Twitter.

Reacții acide în social media

Recentul discurs al lui Vladimir Putin prin care a anunțat mobilizarea parțială a armatei a fost criticat dur pe rețelele de socializare. Rușii au cerut ca demnitarii și președintele să meargă să lupte în războiul din Ucraina, notează timpul.md.

Pe canalele rusești de Telegram criculă sute de mesaje care spun că au prevăzut decizia președintelui și armata lor nu este atât de puternică pe cât se spune la televizor.

„Poate că Putin și deputații vor intra în război?”, „Toți vom fi trimiși acolo!”, „La naiba! Haideți să ieșim în stradă!”, „Vova, fă-ne o favoare: mori”, „Mergi tu în tranșee”, au scris utilizatorii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE