Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primele reacții internaționale după ce Vladimir Putin a anunțat anexarea a patru regiuni din Ucraina

Anunțul făcut de președintele Vladimir Putin prin care Rusia a anexat regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie a stârnit reacții la nivel internațional.

UPDATE. "SUA condamnă astăzi tentativa frauduloasă a Rusiei de a anexa părţi din teritorii în Ucraina", a afirmat preşedintele american Joe Biden într-un comunicat, vorbind despre o "violare a dreptului internaţional care încalcă Carta Naţiunilor Unite". Preşedintele american a mai asigurat că SUA "vor continua să sprijine eforturile Ucrainei pentru a recâştiga controlul asupra teritoriului său".

Șefa Comisiei Europene a declarat că toate teritoriile ”ocupate ilegal de invadatorii ruși sunt pământ ucrainean”, în vreme ce Marea Britanie a precizat că nu va recunoaște ”niciodată anexările ilegale ale Rusiei”.

„Anexarea ilegală anunțată de Putin nu va schimba nimic. Toate teritoriile ocupate ilegal de invadatorii ruși sunt pământ ucrainean și vor face parte mereu din această națiune suverană”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, pe Twitter.

De asemenea, Comisia Europeană a anunțat că va înăspri sancțiunile aplicate Rusiei.

”Crimeea, Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk sunt ale Ucrainei. Uniunea Europeană nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată această anexare ilegală. Vom înăspri sancțiunile împotriva Rusiei și vom continua să susținem Ucraina, atât timp cât va fi necesar”, se arată în mesajul publicat de Comisia Europeană.

La rândul său, președintele Consiliului European a subliniat că toate țările membre UE condamnă anexarea ilegală făcută de Rusia.

„Toți cei 27 de lideri (ai țărilor UE) condamnă anexarea ilegală. Nu recunoaștem și nu vom recunoaște niciodată referendumurile simulacru. Nu vom recunoaște niciodată anexarea ilegală”, a precizat Charles Michel, într-un mesaj pe Twitter.

Înaltul reprezentant al UE pentru Politică Externă, despre anexarea a patru teritorii ucrainene de către Rusia. ”Reprezintă o încălcarea flagrantă a dreptului internațional”

„Anunțul anexării teritoriilor ucrainene de către Rusia reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a Cartei ONU. Niciun referendum fictiv nu o poate justifica. Suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei nu sunt negociabile. Sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina rămâne de neclintit”, a scris Josep Borrell Fontelles, înaltul reprezentant al UE pentru Politică Externă, pe Twitter.

Bogdan Aurescu: „Anexarea ilegală și nelegitimă trebuie respinsă pe deplin de comunitatea internațională”

”Anexarea ilegală și nelegitimă a teritoriilor Ucrainei de către Rusia, în urma „referendumurilor” și agresiunii ilegale, trebuie respinsă pe deplin de comunitatea internațională. O condamnăm și condamnăm toate escaladările și reafirmăm sprijinul nostru de durată pentru suveranitatea și integritate teritorială a Ucrainei”, este mesajul publicat de Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe.

Maia Sandu: „Sprijinul Moldovei pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei rămâne neclintit”

„Condamn și resping cu fermitate încercarea Rusiei de a anexa ilegal regiunile ocupate ale Ucrainei în urma unor voturi false organizate sub amenințarea armelor.

Donețk, Lugansk, Herson, Zaporojie și Crimeea sunt Ucraina.

Sprijinul Moldovei pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei rămâne neclintit”, a declarat Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, într-un mesaj publicat pe Twitter.

Premierul britanic Liz Truss: „Ne vom asigura că Putin va pierde acest război ilegal”

De asemenea, premierul britanic Liz Truss a condamnat în termeni duri decizia Rusiei de a anexa patru regiuni din Ucraina, precizând că Vladimir Putin a ”încălcat încă o dată dreptul internațional”.

”Vladimir Putin a încălcat încă o dată dreptul internțional prin amenințările lansate de a anexa mai multe teritorii din Ucraina. Nu vom ezita să întreprindem mai multe demersuri, inclusiv să aplicăm mai multe sancțiuni pentru a strica mașina de război a lui Putin. Ne vom asigura că va pierde acest război ilegal”, a declarat șefa Guvernului de la Londra, pe Twitter.

De asemenea, secretarul britanic al Apărării a subliniat că ”Rusia nici nu controlează unele dintre aceste regiuni”.

„Marea Britanie nu va recunoaște niciodată anexările ilegale făcute de Rusia în Ucraian.a Rusia nici măcar nu controlează unele dintre aceste regiuni. Adevărul este că Rusia pierde în Ucraina, iar generalii lor incompetenţi trimit mii de oameni la moarte pentru a satisface fantezia imperialistă a preşedintelui Putin", a scris Ben Wallace pe Twitter.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE