Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia a anexat patru regiuni din Ucraina. Vladimir Putin: "A început lupta pentru poporul nostru, pentru Rusia mare, istorică!"

Publicat de: Euronews

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat tratelele de anexare la Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, în urma referendumurilor ilegale organizate de separatiștii pro-ruși în aceste teritorii care aparțin de drept Ucrainei.

Pentru a marca anunțul anexării oficiale, liderii ruși au organizat o ceremonie în Sala Sfântul Gheorghe din Marele Palat al Kremlinului.


UPDATE 16.25 Care sunt cele mai importante lucruri transmise de Vladimir Putin

  • Vladimir Putin a spus că Occidentul încearcă să îngenuncheze Rusia, încă de la prăbușirea URSS. Potrivit lui, Vestul vrea să îi acapereze pe ruși cu inovațiile tehnologice și să anuleze cultura Rusiei. Acesta a mai spus că occidentalii sunt preocupați de bogăția Rusiei și de resursele sale naturale.
  • Vladimir Putin descrie Occidentul drept "lacom" și acuză că Vestul dorește ca Rusia să devină o "colonie", motiv pentru care puterile Occidentale duc un "război hibrid" împotriva Rusiei. "Ei nu vor să ne vadă într-o societate liberă. Ei vor să devenim o mulțime de sclavi", a mai spus Putin.
  • Vladimir Putin a îndemnat Ucraina să "înceteze imediat focul și să revină la masa negocierilor". El a mai spus că, prin votul lor, cetățenii celor patru regiuni au ales alipirea la Rusia, iar anexarea teritoriului ucrainean nu este în niciun fel negociabilă.
  • Vladimir Putin a spus că nu Rusia este responsabilă pentru criza energetică de acum. Potrivit acestuia, criza este consecința a "mulți ani de politici greșite", cu mult înainte de războiul din Ucraina.
  • Putin a condamnat SUA și Marea Britanie, și le-a acuzat de sabotajul conductelor Nord Stream. Putin a blamat extinderea NATO înspre Estul Europei, iar despre armata SUA a spus că este o forță brutală,

UPDATE 15.45 Vladimir Putin susține un discurs prin care subliniază că alipirea celor patru regiuni la Rusia reflectă voința oamenilor care au participat la referendum - oameni care au vrut să revină la starea de fapt din trecut, la granița dinainte de 1991.

"Au avut loc referendumuri în acest sfârșit de săptămână și știm rezultatele lor. Oamenii au făcut o alegere care astăzi este clară. Acceptăm ca republicile să facă parte din teritoriul Rusiei. Astăzi vom accepta aceste teritorii ca fiind noi teritorii din Federația Rusă, pentru ca aceasta este voința milioanelor de oameni care au votat la referendumuri.

Desigur, acesta este dreptul lor, este un drept care nu li se poate lua. Un drept care face parte din Carta ONU. Repet, nimeni nu poate lua acest drept oamenilor din cele patru regiuni. De aceea, am creat o nouă Rusie, noii noștri frați și surori, care au luptat până la moarte în cel de-Al Doilea Război Mondial. Nu le vom uita sacrificiul, nu vom uita eroismul rușilor care nu au fost de acord cu nazificarea din Ucraina, care au vrut să revină la tradiții și care au luptat pentru drepturile lor.

Acestea sunt drepturile regiunii Donbas, aceștia sunt oameni pașnici, oameni în vârstă, ucraineni și ruși, care aparțin fiecărei naționalități, ei sunt adevărații lideri, precum cei care conduc regiunile Donețsk și Lugansk. Toate acestea se întâmplă pentru soldații care au căzut în timpul operațiunii speciale din Ucraina. Ei sunt eroii noștri și ai unei Rusii mari. (...)

Alegerea oamenilor din cele patru regiuni este o parte a istoriei noastre. Această asociere pe care o avem cu ei ne-a fost dăruită de strămoșii noștri. În pofida dificultăților, nimeni nu poate distruge sentimentul pe care îl purtăm și atașamentul lor față de Rusia. De aceea, cei care s-au născut în URSS s-au luptat pentru unificare.

Ceea ce s-a întâmplat începând cu 1991 a fost o tragedie, mă gândesc că acei lideri nu știau consecințele acțiunilor lor în viitor. Nu mai există URSS, nu putem rescrie istoria și nu vrem să facm acest lucru. Nu este nimic mai puternic decât voința noastră de a aduce împreună oamenii care se consideră parte a Rusiei. Ei au locuit în interiorul aceleiași țări, iar voința lor nu poate fi luată de nimeni, de a reveni la țara-mamă. Oamenii din Donbas au trecut printr-o formă de genocid, iar cei din Zaporojie au încercat să întoarcă oamenii împotriva rușilor", a spus Vladimir Putin.


Ulterior, liderul de la Kremlin se va întâlni cu administratorii regiunilor ucrainene, numiți de Moscova.

Vor fi semnate acorduri "cu toate cele patru teritorii care au organizat referendumuri şi au făcut solicitări corespunzătoare părţii ruse", a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Liderii celor patru regiuni separatiste controlate de Rusia în Ucraina s-au deplasat încă de miercuri seară la Moscova pentru această ceremonie, după referendumurile ilegale organizate de Rusia în Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, considerate adevărate "simulacre" de Kiev şi Occident.

Altfel spus, Moscova declară că regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, ocupate în mare proporţie sau parţial de trupele ruse sau de forţe proruse, fac parte din Rusia.

Rusia oficializează cea mai mare schimbare a granițelor din Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial. Ucraina pierde 15 la sută din teritoriul național.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE