Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul ucrainean al Apărării: Starea arsenalului nuclear rusesc ridică semne de întrebare

Publicat de: Oana Stoica

Starea în care se află în prezent arsenalul nuclear rusesc ridică semne de întrebare, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, potrivit Agerpres.

Ministrul s-a eschivat să estimeze cam cât de mare este riscul ca Vladimir Putins să recurgă la arme nucleare.

„Există riscul ca el sa o ia razna”

„Există întotdeauna riscuri. Când ai un vecin cu arsenal nuclear în dotare există întotdeauna riscul ca el să o ia razna. Cât înseamnă asta în procente? Nu m-aş încumeta să spun. Dacă le-a mai rămas vectori de transport pentru armele nucleare? Da, mai au. Acestea pot fi transportate cu rachete Iskander şi Kalibr şi avioane strategice. Ce calitate au şi care este starea lor, asta stârneşte semne de întrebare”, a declarat Reznikov.

În perioada fostului președinte ucrainean, Leonid Kucima, a fost finalizat transportul către Rusia de arme nucleare rămase moștenire din perioada sovietică. Ministrul ucrainean a afirmat că valabilitatea acelor arme a expirat în 1997: „Acestea ar fi trebuit scoase din uz şi distruse. Noi le-am dat pe toate Rusiei. Prin urmare, întrebarea este: în ce stare se află aceste vechituri în Rusia?”

SUA nu crede că Rusia va recurge la armele nucleare

Serviciile de informaţii occidentale au intensificat în ultimele zile supravegherea arsenalului nuclear al Rusiei, pe fondul ultimelor amenințări din partea Moscovei.

SUA consideră că utilizarea armelor nucleare tactice de către Rusia este puţin probabilă. Dar riscul este cu siguranţă mai mare decât anul trecut sau chiar decât în luna iunie, după cum susţine expertul militar rus Pavel Luzin.

Autorităţile ruse sugerează posibilitatea utilizării armei nucleare încă de la începutul invaziei din Ucraina. Putin a ameninţat că va folosi ''toate mijloacele aflate la dispoziţia'' Rusiei pentru a apăra integritatea ei teritorială, după ce pe 21 septembrie a anunțat mobilizarea parțială.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE