Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacția MAE privind anexările anunțate de Putin în Ucraina. „Nicio achiziție teritorială bazată pe încălcarea dreptului internațional nu poate fi recunoscută”

România a condamnat în ”termenii cei mai fermi semnarea așa ziselor acorduri” prin care Rusia a anexat regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, aflate sub ocupația forțelor ruse, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Reprezentanții MAE susțin că „aceste „acorduri” ilegale și ilegitime fac parte din seria de încercări ale Kremlinului de a-și justifica ocupația militară ilegală”.

”România condamnă în termenii cei mai fermi semnarea așa-ziselor „acorduri de intrare în componența Federației Ruse” a unor regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse, ca urmare a războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Aceste „acorduri” ilegale și ilegitime fac parte din seria de încercări ale Kremlinului de a-și justifica ocupația militară ilegală asupra unor teritorii aparținând altui stat suveran și reprezintă o escaladare iresponsabilă a actualei situații”, se arată într-un comunicat al MAE.

MAE: „Acțiunile Federației Ruse se bazează pe folosirea ilegală a forței”

Aceste acțiuni nu pot produce niciun fel de efect din punct de vedere al dreptului internațional, iar România nu recunoaște validitatea acestora, în special în ceea ce privește operarea vreunei modificări în privința apartenenței teritoriale a regiunilor ucrainene vizate la Ucraina.

Ca și în cazul anexării ilegale a Crimeii și Sevastopolului, acțiunile Federației Ruse se bazează pe folosirea ilegală a forței și reprezintă încălcări grave ale celor mai importante principii și norme de drept internațional, consacrate, în special, prin prevederile Cartei ONU. Federația Rusă acționează contrar tuturor responsabilităților pe care ar trebui să le îndeplinească, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, care este garantul păcii și securității internaționale.

România reamintește faptul că nicio achiziție teritorială bazată pe încălcarea dreptului internațional nu poate fi recunoscută și reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea Ucrainei, precum și pentru integritatea teritorială a acestui stat în granițele sale recunoscute internațional”, au mai precizat reprezentanții MAE.

Reacția Ministerului Afacerilor Externe vine după ce președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat tratelele de anexare la Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, în urma referendumurilor ilegale organizate de separatiștii pro-ruși în aceste teritorii care aparțin de drept Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE