Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experții în securitate europeană cer NATO să ajute România și Bulgaria: „Dacă ne gândim puţin la viitorul securităţii la Marea Neagră, el nu arată deloc bine”

Publicat de: Mirabela Vasile

Expertul în securitate europeană şi politici de apărare Mihai Sebastian Chihaia spune că NATO şi celelalte state membre trebuie să ajute România şi Bulgaria să dezvolte mai multe capabilităţi care pot descuraja Rusia.

Acesta a adăugat, la Bruxelles, că în momentul de faţă NATO nu are în Marea Neagră astfel de capacităţi.

„Dacă ne gândim puţin la viitorul securităţii la Marea Neagră, el nu arată deloc bine. Acum avem, evident, Suedia şi Finlanda care vor intra în NATO, deci în Marea Baltică putem vorbi de un lac NATO, pe când în Marea Neagră vorbim de un lac al ruşilor, aşa era acel concept”, a declarat Chihaia pentru AGERPRES.

Mai mult decât atât, acesta spune că NATO trebuie să facă mai mult la Marea Neagră, lucru despre care se vorbeşte de câţiva ani.

„După anexarea Crimeei s-a tot vorbit la summiturile NATO, chiar a fost mult lobby din partea României şi a altor state, ca NATO să fie mai activă la Marea Neagră. Şi acest lucru s-a întâmplat, dar într-o măsură prea mică în opinia mea. Cred că NATO ar trebui în primul rând să aibă o strategie pentru Marea Neagră, nu o are, dar s-a tot vorbit să dezvolte una. O strategie cu diverse puncte la care ar trebui ajuns, cu un calendar, cu acţiuni clare”, a subliniat Mihai Sebastian Chihaia.

„NATO ar trebui să aibă o prezenţă mai mare în Marea Neagră”

Pe de altă parte, a arătat expertul, care activează în cadrul European Policy Centre, NATO ar trebui să aibă o prezenţă mai mare în Marea Neagră.

„Ştiu că avem Convenţia de la Montreux şi navele care intră în Marea Neagră prin Bosfor şi Dardanele trebuie să aibă un maxim de tonaj. Dar, în ciuda acestui lucru, NATO ar trebui să facă mai mult. Ar putea aduce mai multe nave, în limita acestui tonaj”, a spus el, adăugând că s-ar putea face şi mai multe vizite în port.

Întrebat dacă această prezenţă a NATO este limitată pentru a nu irita Rusia în acest context tensionat, Chihaia a răspuns că nu ştie în ce măsură acest lucru este valabil.

„Pe de altă parte sunt şi disensiuni între aliaţi. Când vorbeam după anexarea Crimeei despre o prezenţă mai mare a NATO, Turcia nu a fost foarte pozitivă. Turcia voia să-şi păstreze influenţa acolo, voia să-şi păstreze relaţia cu Rusia, deci cred că sunt mai mulţi factori”, a explicat expertul în securitate europeană şi politici de apărare.

„Un al treilea lucru care ar trebui făcut este dezvoltarea capabilităţilor militare maritime ale statelor NATO din regiune - România, Bulgaria şi, dacă vorbim mai departe, reconstrucţia marinei ucrainene. La un moment dat va trebui să discutăm despre acest lucru şi NATO va trebui să ajute Ucraina să aibă o marină care poate contracara ameninţările”, a spus Chihaia.

Întrebat dacă NATO ar trebui să ajute România şi Bulgaria să dezvolte mai rapid capabilităţi superioare, el a răspuns: „Cu siguranţă”. „Şi celelalte state membre NATO să ajute România Bulgaria să dezvolte mai multe capabilităţi care pot descuraja Rusia, pentru că în momentul de faţă NATO nu are în Marea Neagră capabilităţi care pot descuraja”.

În schimb, Rusia a lansat, la începutul lui iulie, strategia navală globală, în care se vorbeşte despre Marea Neagră chiar destul de mult şi despre faptul că Rusia vrea să dezvolte şi mai multe capabilităţi pe care să le lanseze în Marea Neagră - vase, drone, apărare antirachetă. „Ar trebui contracarat acest lucru”, a punctat expertul din cadrul European Policy Centre.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE