Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România a primit primele blindate din Franța. Convoiul se îndreaptă către baza de la Cincu

36 de autovehicule ale armatei franceze au intrat aproape de miezul nopții în țara noastră. Convoiul cu tehnică militară se deplasează spre baza de la Cincu, pentru completarea mijloacelor tehnice ale Grupului de luptă al NATO. Coloana de vehicule conține 20 de transportoare blindate, celelalte fiind destinate părții de logistică și mentenanță.

Completarea mijloacelor tehnice ale NATO

Primele transportoare blindate au intrat în România în jurul orei 23:30. După un scurt popas în vama Nădlac, convoiul va continua drumul spre Cincu. Prima oprire în România a militarilor francezi a fost la Arad. Convoiul își continuă drumul spre județul Brașov pe un traseu mixt: atât pe autostradă, cât și pe drumuri naționale. Primele autovehicule urmează să ajungă la Cincu în această seară.

„Convoaiele vor fi însoțite de către Poliția Militară, așa cum este specificat în planul de transport, împreună cu firme civile autorizate de către Compania Națională de Infrastructură Rutieră,” a declarat Tiberiu Cojocaru, locțiitorul pentru sprijin al Șefului de stat major al HQ MND-SE comandamentului multinațional de divizie Sud Est.

Convoaiele sunt destinate completării mijloacelor tehnice ale Grupului de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence- BGFP) dislocat în Cincu.

Operaţia logistică de dislocare a tehnicii din baza Mourmelon-le-Grande din Franţa către Cincu, pe roţi, pe o distanţă de mai mult de 2.000 de kilometri, a debutat pe 18 octombrie şi poartă numele de Operaţia „Balaur”, inspirat după personajul mitologic din legendele româneşti, arată MApN.

Grupul de luptă al NATO a fost constituit în România în luna mai. Un al doilea convoi militar francez urmează să ajungă în România în luna noiembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE