Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Primul convoi cu tehnică militară franceză ajunge duminică în România

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Armata franceză trimite în România primul convoi de tehnică militară. Transportoarele blindate vor ajunge duminică seara în țara noastre și vor fi cantonate la baza de la Cincu.

Ministerul Apărării a anunțat că tehnica militară va fi folosită de grupul de luptă al NATO care este mobilizat la baza din Cincu, județul Brașov.

„Primul convoi cu tehnică militară franceză constând în transportoare blindate, în vederea completării mijloacelor tehnice ale Grupului de luptă al NATO (Battle Group Forward Presence- BGFP) dislocat în Cincu, va intra duminică, 23 octombrie, în România, în jurul orei 21.00, prin punctul de trecere a frontierei Nădlac, județul Arad.

Un al doilea convoi constituit dintr-o companie de tancuri Leclerc urmează să intre în România în luna noiembrie”, se arată într-un comunicat al MApN.

Batalionul francez, vârf de lance în forța de reacție a NATO

Grupul de luptă al NATO (BGFP) a fost constituit în România, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.

„La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul național, integrând, pe bază rotațională, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos.

BGFP contribuie la creșterea cooperării militare a României cu Franța, și, implicit, la consolidarea securității spațiului euro-atlantic pe Flancul Estic. Cooperarea cu partenerii strategici și existența pe teritoriul național a unor structuri de luptă relevante contribuie la creșterea capacității de apărare și descurajare în contextul războiului din Ucraina și a crizei din regiunea Mării Negre”, au mai precizat reprezentanții Ministerului Apărării.

Peste 5.500 de militari străini se află în prezent în România. Peste 2.000 au ajuns doar în luna august, după ce în cadrul summitului NATO de la Madrid s-a decis întărirea Flancului Estic. Numărul lor este în dinamică. Cei mai mulți străini sunt din Statele Unite, urmați apoi de Franța.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE