Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Ucraina: Noi lovituri aeriene ruseşti provoacă pene de curent în mai multe regiuni

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Noi lovituri ruseşti au vizat sâmbătă infrastructuri energetice în vestul Ucrainei, a anunţat operatorul Ukrenergo, în timp ce responsabili locali au vorbit despre pene de curent în mai multe regiuni ale ţării, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Forţele ruse „au efectuat un nou atac cu rachete asupra instalaţiilor energetice ale principalelor reţele din regiunile de vest ale Ucrainei", a explicat Ukrenergo pe reţelele sociale.

„Amploarea pagubelor este comparabilă sau ar putea depăși consecințele atacului din 10-12 octombrie", a adăugat operatorul.

Reducerea consumului de electricitate

Restricţii de consum de energie sunt "aplicate" în mai multe regiuni, inclusiv în capitala Kiev şi regiunea sa, a precizat Ukrenergo, promiţând că specialiştii săi "iau toate măsurile pentru a restabili furnizarea de electricitate, imediat ce va fi posibil în regiunile în prezent private de electricitate".

În paralel, ucrainenii au redus deja voluntar consumul de electricitate cu 5 până la 20% în medie în unele zile şi în unele regiuni, a declarat pentru AFP într-o declaraţie scrisă şeful Ukrenergo, Volodimir Kudrîţki.

„Suntem recunoscători faţă de persoanele care au redus consumul în locuinţe ca şi faţă de companiile care fac acelaşi lucru", a adăugat el.

Responsabili din întreaga ţară au vorbit anterior despre pene de electricitate care au urmat după noi lovituri ruseşti.

În estul Ucrainei apa şi electricitatea sunt tăiate în anumite zone din regiunea Volînia, potrivit guvernatorului său. Oraşul Hemlnîţki era privat de curent şi autorităţile municipale au făcut apel la locuitori să se pregătească de întreruperea alimentării cu apă.

În regiunea Rivne, aflată tot în vest, guvernatorul Vitali Koval a declarat că atacuri au vizat în această dimineaţă "infrastructura energetică" a regiunii, avariind substaţii de electricitate.

Pene de curent au fost semnalate şi în regiunea Odesa (sud-vest) după "două lovituri cu rachetă asupra infrastructurilor energetice" din regiune, a declarat guvernatorul Maksim Marcenko.

Guvernatorul regiunii Kirovohrad (centru) a cerut la rândul său firmelor locale şi locuitorilor să-şi reducă consumul de electricitate după lovituri asupra unor "importante" infrastructuri energetice.

Distribuie

Taguri