Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Stare de alertă în energie peste Prut. Republica Moldova s-ar putea confrunta cu un deficit de energie electrică

Republica Moldova a anunțat stare de alertă în sistemul energetic. De săptămâna viitoare, moldovenii s-ar putea confrunta cu deficit de curent. Se întâmplă pentru că liderul separatist de la Tiraspol a anunțat că de luni, regiunea va livra mai puțin curent pe drept al Nistrului. O parte din deficitul de energie electrică de peste Prut va fi acoperit de România. Guvernul de la Chișinău le recomandă oamenilor să facă economie, pe cât posibil.

Acum, centrala de la Cuciurgan aflată în regiunea transnistreană, teritoriu controlat de separatiștii pro-ruși, acoperă 70% din consumul de energie electrică de pe malul drept al Nistrului. Autoproclamatul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoseliski, anunță că de luni, 24 octombrie, centrala va reduce livrările care vor putea acoperi doar 27% din totalul necesar. Separatiștii transnistreni au avertizat că dacă Moscova nu va livra mai mult gaz în Republica Moldova, din luna noiembrie, livrările de energie electrică pe malul drept al Nistrului ar putea scădea și mai mult.

Astfel, moldovenii sunt îndemnați să facă economii. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, Andrei Spînu, a scris pe Facebook că în acest weekend nimeni nu va fi deconectat de la energia electrică, dar de luni pot fi întreruperi de curent. Pentru a acoperi o parte din deficit, Moldova va cumpăra energie electrică din România. Cu toate acestea, autoritățile de la Chișinău au lansat o campanie prin care îndeamnă oamenii să facă economii.

Criza energetică din Republica Moldova s-a acutizat după ce raidurile cu rachete lansate de Rusia au distrus aproape 40% din infrastructura energetică din Ucraina. Astfel, Ucraina nu a mai putut livra energie electrică Republicii Moldova. S-a întâmplat în timp ce Gazprom a redus livrările de gaz în țara vecină, necesare producerii de curent electric. În plus, moldovenii se confruntă și cu o creștere galopantă a prețurilor la energie electrică. În ultimul an, facturile s-au mărit cu aproape 60%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE