Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețul lemnelor s-a dublat în Republica Moldova. Țara are cea mai mare inflație din Europa: 34%

Iarna va fi una destul grea pentru locuitorii Republicii Moldova, țară care se confruntă cu o creștere accelerată a prețurilor la energie. După explozia prețurilor gazelor și ale energiei electrice, tot mai mulți oameni aleg să-și încălzească locuințele cu lemne, dar și acestea s-au scumpit semnificativ.

În Republica Moldova, mulți oameni renunță la încălzirea cu gaze și caută să cumpere lemne.

Locuitor: „Am aici undeva la opt metri cubi de lemne, dar am nevoie de 10. Fiindcă în acest an lemnele sunt mai scumpe, am luat ce am reușit. Nu cred că îmi vor ajunge. Acum și gazul s-a scumpit. Anterior, când mă trezeam dimineața, includeam centrala cu gaze pentru o oră, o oră și jumătate, iar seara făceam focul cu lemne, dar acum nu voi mai folosi gaz, doar lemne și, posibil, să nu-mi ajungă.”

Economia Republicii Moldova a fost puternic afectată de război

Guvernul Republicii Moldova, a cărei economie a fost puternic afectată de războiul din Ucraina, a cerut autorităților locale să facă o estimare a necesarului de lemne de foc pentru populație și a promis ajutoare financiare. Între timp, prețurile s-au dublat.

Locuitor: „Dacă e să comparăm prețurile cu anii precedenți, s-a scumpit foarte tare. Dacă în anii 2019-2020, un metru cub de lemn costa aproximativ 800 de lei moldovenești, acum prețul este dublu.”

Pentru a economisi lemnele de foc, Gheorghe, un locuitor din suburbiile Chișinăului, spune că a construit un sistem special de încălzire.

Locuitor: „Este foarte bun pentru ziua de astăzi, când dau doar câte trei metri steri de lemn. Dacă ai acest sistem, nu arzi atât de mult lemn, dar chiar și așa se cheltuie, dar mulți nu au și folosesc mai multe lemne pentru a încălzi soba, au copii mici și trebuie să facă focul de cel puțin două ori pe zi.”

Potrivit statisticilor oficiale din Republica Moldova, tarifele pentru gazele naturale au crescut de aproape patru ori timp de un an. Energia termică livrată în blocurile racordate la sistemul centralizat s-a scumpit cu 92 la sută, iar prețul energiei electrice a crescut cu peste 60 la sută. Moldova are acum cea mai mare inflație din Europa: 34 la sută.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE