Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kievul acuză Rusia că vrea o criză alimentară. Zelenski spune că 150 de nave stau blocate în porturi

Ucraina acuză Rusia că încearcă din nou să blocheze exporturile de grâne. Potrivit lui Volodimir Zelenski,  150 de nave pline cu mărfuri stau blocate în porturi, din cauza Moscovei. Rusia vrea să provoace o nouă criză alimentară, mai spune Zelenski.

Kremlinul nu a comentat, încă, acuzațiile, dar Vladimir Putin a amenințat anterior că ar putea să renunțe la acordul care permite exportul de mărfuri ale Ucrainei prin porturile din Marea Neagră.

După declanșarea războiului, porturile din Ucraina au rămas blocate, lucru care a generat creșterea prețurilor la grâne pe plan mondial. Trei dintre porturile din Marea Neagră au reînceput să activeze în urma unui acord semnat la Istanbul și negociat de Turcia și Organizația Națiunilor Unite. Moscova a cerut atunci ca navele să fie inspectate pentru a se asigura că acestea nu vor livra arme în Ucraina, iar verificările sunt semnate de Turcia.

Totuși, săptămâna trecută, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat că ar putea renunța la înțelegere. Putin a declarat că aceste coridoare umanitare ar putea fi folosite pentru organizarea așa-numitor atacuri teroriste. Mai exact, Serviciul Federal de Securitate din Rusia analizează versiunea că podul care face legătura între peninsula Crimeea și Rusia ar fi fost aruncat în aer cu un dispozitiv explozibil care a fost transportat din Odesa pe mare.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Astăzi, peste 150 de nave stau la coadă și așteaptă să îndeplinească obligațiile contractuale pentru furnizarea produselor noastre agricole. Este o coadă creată artificial, care a apărut doar pentru că Rusia amână în mod deliberat trecerea navelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE