Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski condamnă conflictul din Israel. ”Rusia este una dintre ţările care a ajutat Hamas”

Volodimir Zelenski și Klaus Iohannis au făcut comentarii despre conflictul actual din Israel. În timpul conferinței de presă de la Palatul Cotroceni, cei doi președinți au fost întrebați cine cred că se află în spatele grupării Hamas. Dacă șeful statului nostru a fost rezervat, nu același lucru se poate spune și despre liderul de la Kiev.

Ucraina consideră că "Rusia este una dintre ţările care a ajutat Hamas şi stă în spatele Hamas", a afirmat preşedintele Volodimir Zelenski, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

"Cine stă în spatele Hamas? În spatele lor stau cei care îi susţin, cei care îi susţin public, îi susţin cu arme şi asta nu s-a întâmplat de ieri-alaltăieri, acesta este un proces durabil. Şi pe reţelele de socializare puteţi găsi răspuns la aceste întrebări, cine postează diferite semnale şi comentarii. Considerăm că Rusia este una dintre ţările care a ajutat Hamas şi stă în spatele Hamas", a afirmat președintele Ucrainei.

În schimb, Klaus Iohannis a reamintit că a condamnat acest ”atac terorist executat pe scară largă” și a punctat că România sprijină ”dreptul Israelului de a se apăra împotriva dușmanilor săi”.

”Cine și cum a acționat în spatele acestui atac? Vom afla pe măsură ce aceste date vor deveni mai clare. În ce privește Marea Neagră, România este aliat NATO și, ca atare, cu toate că ne aflăm la Marea Neagră, prin consolidarea Flancului Estic, România beneficiază de cele mai importante garanții de securitate din toată istoria noastră. Dar este clar că Flancul Estic trebuie în continuare întărit.

Pentru asta este nevoie să avem atenția noastră îndreptată spre Marea Neagră. Asta facem și în cadrul NATO și astăzi, cu Președintele Zelenski am vorbit despre cum putem să colaborăm mai bine în zona Mării Negre. Noi credem că este important ca Marea Neagră să rămână o mare deschisă, să nu fie controlată de unii sau de alții, ci toți care avem ieșire la Marea Neagră să putem să folosim Marea Neagră așa cum este scris în tratatele internaționale. Mai este de lucru și dacă îmi este permis, așa cum am afirmat și în alte formate, acest război dus de Rusia împotriva Ucrainei, un război ilegal, injust, perfid, se desfășoară în Marea Neagră, în regiunea Mării Negre. Cu atât mai mult avem tot interesul comun de a consolida securitatea în această zonă!”, a precizat președintele României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE