Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii care s-au întors din Israel și-au plătit biletele, deși credeau că deplasarea va fi suportată de statul român

1.500 de români au reușit să fugă din mijlocul războiului din Israel cu ajutorul aeronavelor trimise să-i preia. Deși mulți se așteptau că deplasarea va fi suportată de statul român, la aeroport au aflat că întoarcerea în țară are un preț. 350 de euro a costat biletul care i-a scăpat din infern. Printre românii  aflați în această situație au fost artistele Ana Baniciu și Raluka.

Ana Baniciu, artistă: ”Aceste bilete costă. Nu sunt gratis. Știu că sunt foarte mulți pelerini care nu își permit să achiziționeze aceste bilete. Am plătit 350 de euro de persoană, adică 3.500 de ron amândoi.”

Ana Baniciu și soțul ei, Edy Kovacs, petreceau luna de miere în Țara Sfântă alături de Raluka și de partenerul ei când au fost treziți de sirene și au coborât în grabă în buncăr. Când sirenele s-au oprit, au luat un taxi spre aeroport și s-au întors în România cu una din aeronavele Tarom.

Confuzie creată de autorități

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a scris pe platforma X că sunt depuse toate eforturile pentru repatrierea cetățenilor români. Prin folosirea cuvântului ”repatriere”, autoritățile de la noi au reușit să creeze confuzie lăsând să se înțeleagă că zborurile de întoarcere sunt gratis.

Pe pagina de Facebook a Tarom au curs mesajele, precum: ”Felicitări Tarom!”, ”Da, felicitări pentru prețurile umflate!”

Compania TAROM nu a răspuns până în acest moment solicitării Euronews de a oferi un punct de vedere. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe au încercat să lămurească situația.

Radu Filip, purtător de cuvânt al MAE: ”Din cauza solicitărilor mari venite din partea cetățenilor de diverse naționalități care se aflau în Israel, locurile în avioane erau indisponibile, motiv pentru care celula de criză a găsit a identificat soluțiile pentru cetățenii români, aceștia putând reveni în România prin intermediul curselor suplimentare.”

Marcel Ciolacu, premierul României: ”Multe companii au refuzat să mai facă aceste curse și mulțumesc Taromului care a dorit să își asume riscul și să îi repatrieze pe români. Nu e nevoie de aeronave militare.”

Potrivit MAE, de la începutul războiului în Israel, 1.500 de cetățeni români au revenit în țară pe prin intermediul celor 15 curse organizate de către compania națională TAROM, dar și de alte companii private.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE