Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Milioane de ucraineni, în prag de depresie. Un club de echitație din Lvov oferă soldaților ședințe de terapie

Aproape 10 milioane de ucraineni s-ar putea confrunta cu probleme psihice în urma războiului, anunță Organizația Mondială a Sănătății. Specialiștii avertizează că în țările măcinate de conflicte armate, unu din cinci cetățeni ar putea suferi de depresie, anxietate și alte boli mintale.

Soldații care au fost răniți grav pe fronturile din Ucraina merg de câteva ori pe săptămână la un club de echitație din Lvov. Printre beneficiarii proiectului este și Stepan. Fostul militar s-a întors din război în scaun cu rotile, după ce a fost rănit grav lângă Donețk. I-a fost foarte greu să accepte că viața lui nu va mai fi niciodată la fel.

Stefan Juravcik, fost soldat: ”Mulți oameni spun că terapia cu cai este binevenită pentru cei care au fost răniți grav pe front. Eu am suferit o traumă la coloană vertebrală. Sunt aici să încerc să mă relaxez. Am și acum dureri, iar vizitele la clubul de echitație mă ajută să mă gândesc și la altceva.”

1,5 milioane de copii ucraineni vor rămâne cu sechele psihice

Clubul de echitație din Lvov oferă ședințe gratuite tuturor soldaților.

Mariana Konik, directorul unui club de echitație: ”Soldații vin la noi pentru că le este mai ușor când se află în jurul cailor decât printre oameni. În primul rând, aici e foarte multă liniște, liniște de care au nevoie soldații care au suferit comoții sau alte tipuri de răni.”

Copiilor le este și mai greu să trateze traumele psihice. Tot în Lvov, voluntarii au amenajat un centru pentru copiii refugiați din Mariupol, oraș distrus de bombardamentele Rusiei chiar în primele zile de război.

Natalia Pavliuk, pictor: ”Sarcina mea este să-i fac pe copii mai fericiți. De ce? Pentru că unii adulți nu înțeleg prin ce trec acești copii. Este incredibil ce s-a întâmplat cu acești copii. Mama unui băiețel internat în spital ne-a spus odată că munca voluntarilor noștri este perfuzie pentru suflet.”

UNICEF, organizația ONU pentru copii, a estimat că 1,5 milioane de copii ucraineni vor rămâne cu sechele psihice în urma războiului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE