Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O scurgere a gazoductului baltic a fost "probabil cauzată de o activitate externă", afirmă președintele Finlandei

O conductă de gaz din Marea Baltică, care a fost închisă din cauza unei aparente scurgeri, a fost probabil "cauzată de o activitate externă", a declarat marți președintele Finlandei într-un comunicat.

Gazoductul Baltic Connector, care alimentează Finlanda cu gaze din Estonia și care transportă, de asemenea, legături de telecomunicații, a fost închis duminică după ce a fost descoperită o scurgere, potrivit Euronews.com.

"Este probabil ca daunele provocate gazoductului și cablului de telecomunicații să fie rezultatul unei activități externe", a declarat președintele Sauli Niinistö, subliniind că nu este încă clară cauza scurgerii și că investigațiile continuă între autoritățile de la Helsinki și Tallinn. "Nu se știe încă ce anume a cauzat pagubele. Ancheta va continua".

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a scris pe X că a vorbit cu Niinistö despre pagubele produse la conectorul baltic și că împărtășește informațiile cu aliații săi.

Când a fost detectată prima dată o problemă?

Operatorii de sistem Gasgrid Finland și Elering din Estonia au declarat că au observat o scădere neobișnuită a presiunii în conductă cu puțin timp înainte de ora 02:00 EET duminică dimineața, după care au oprit fluxul de gaz.

"Pe baza observațiilor, s-a suspectat că gazoductul offshore dintre Finlanda și Estonia prezenta scurgeri", a declarat atunci Gasgrid Finlanda într-un comunicat. "Supapele din conducta offshore sunt acum închise și scurgerea este astfel oprită".

Operatorul finlandez nu a oferit niciun motiv pentru scurgerea suspectată și a declarat că investighează incidentul împreună cu Elering.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE